SKUP U DETROITU

Bajden ne odustaje, odlučan da pobjedi: Amerikanci žele predsjednika, a ne diktatora

Ja se kandidujem i mi ćemo pobijediti, poručio je publici

Bajden na skupu u Detroitu. AP

N. Aj.

13.7.2024

U želji da oživi svoju kampanju za reizbor, predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) održao je u petak skup u Detroitu, rekavši publici da neće napustiti utrku. Upozorio je da republikanac Donald Tramp (Trump) predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Bajden (81) pokušava da skrene pažnju sa svoje mentalne oštrine i sve većeg broja demokratskih prebjega i da ponovo pokrene svoju kampanju nakon klimave debate 27. juna.

- Ja se kandidujem i mi ćemo pobijediti - poručio je publici koja je nosila natpise "Motown je Joetown" i skandirala: "Nemojte odustati."

- Ja sam kandidat. Nigdje ne idem - rekao je, prenosi Reuters.

Pokazujući na prostor za novinare u teretani, Bajden je rekao: "Udarali su me", na što je publika izviždala. 

- Pogodite šta, Donald Tramp je dobio besplatnu propusnicu. Nadajmo se da s godinama dolazi i malo mudrosti - rekao je Bajden u prkosnom nastupu. 

Poručio je da zna kako da kaže istinu, da zna razlikovati dobro od pogrešnog i da zna da Amerikanci žele predsjednika, a ne diktatora.

Bajden je također iznio šta namjerava učiniti sa svojih prvih 100 dana drugog mandata, uključujući kodificiranje prava na pobačaj, potpisivanje Zakona o glasačkim pravima John Lewisa, okončanje medicinskih dugova, povećanje minimalne plaće i zabranu oružja za napad.

Ove velike promjene bile bi teške ili nemoguće bez demokratske većine u oba doma Kongresa.

Ranije u petak, Bajden se iznenadno zaustavio u restoranu u predgrađu Detroita, gdje je gostima poručio da planira "završiti posao" i rekao: "Obećavam vam... dobro sam".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.