GOSTOVAO NA NBC-JU

Bajdenovo posipanje pepelom: "Imate pravo, pogriješio sam..."

Bajden je 8. jula razgovarao s nekim od svojih najvećih donatora i rekao da trebaju preusmjeriti fokus kampanje s njega na rivala

Džo Bajden. Screenshot

N. H.

16.7.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da je pogriješio što je poticao svoje pristaše da Donald Tramp (Trump) bude njihova "meta", dodavši da nije on taj koji koristi huškački jezik već da to čini njegov suparnik.

Bajden je 8. jula razgovarao s nekim od svojih najvećih donatora i rekao da trebaju preusmjeriti fokus kampanje s njega na rivala. 

- Imam jedan posao, a to je pobijediti Donalda Trampa... Završili smo s razgovorom o raspravi. Vrijeme je da nam Tramp bude meta - rekao je Bajden u tom društvu.

Neki republikanci su okrivili Bajdena za stvaranje klime koja je izazvala atentat na Trampa na skupu u Pensilvaniji u subotu, dok je sam američki predsjednik više puta osudio političko nasilje. 

- Bila je pogreška upotrijebiti tu riječ - rekao je Bajden u intervjuu za NBC.

- Mislio sam usredotočiti se na to, usredotočiti se na ono što on radi - rekao je.

Bajden se suočavao s pozivima iz vlastite stranke da se povuče kao kandidat, pa je zbog toga nastojao skrenuti pozornost sa svog lošeg nastupa na protivnika, ističući njegovu ulogu u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine.

- Nisam tip koji je prvog dana rekao da želi biti diktator. Nisam tip koji je odbio prihvatiti ishod izbora - istakao je Bajden.

Naglasio je da se Tramp uključio u takvu retoriku, citirajući komentare svog rivala o krvoproliću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.