RUSIJA

Putinov saveznik zaprijetio Zapadu: NATO podcjenjuje naš nuklearni potencijal

Iz nekog razloga Zapad vjeruje da ga Rusija nikada neće upotrijebiti", referirajući se na rusku nuklearnu doktrinu i oružje

Putin: To ne treba shvatiti olako. AA

Z. K.

13.7.2024

Ruski dužnosnik Sergej Rjabkov, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, upozorio je da Sjevernoatlantski savez (NATO) podcjenjuje nuklearne prijetnje Rusije, prenosi Newsweek.

Invazija na Ukrajinu

Usred tekuće ruske invazije na Ukrajinu istaknuti ruski dužnosnici poput Dmitrija Medvedeva, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije i Valentine Matvijenko, senatorice iz Sankt Petersburga i predsjednice Vijeća Federacije, zaprijetili su upotrebom nuklearnog oružja ako bi Moskva bila provocirana od strane druge zemlje.

Rjabkov, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova, rekao je za rusku državnu televiziju da je rusko-ukrajinski rat pokazao kako je nuklearna doktrina Moskve "nedovoljno jaka", dodajući da države članice NATO-a "ignoriraju ruski potencijal u ovom području".

- Iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije također je pokazalo da je preopćenita formulacija sadržana u našim temeljnim doktrinarnim nuklearnim dokumentima nedostatna.

Činjenica da Zapad, a prije svega zemlje NATO-a, ignoriraju naše potencijale na ovom području i da ta skupina ima neki intuitivni osjećaj da stvari neće završiti po najgorem scenariju. Zato moramo biti jasniji i precizniji u onome što će se dogoditi ako nastave s provokacijama - dodao je Rjabkov.

Sva sredstva

Putin je početkom juna na tu temu rekao: "Iz nekog razloga Zapad vjeruje da ga Rusija nikada neće upotrijebiti", referirajući se na rusku nuklearnu doktrinu i oružje.

- Ako nečije djelovanje ugrozi naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo mogućim da upotrijebimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. To ne treba shvatiti olako i površno - kazao je Putin tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.