TRAGEDIJA

Dječak trenirao u Brazilu za moto utrku: Pao s motora, povrijedio glavu i preminuo

Lorenzo Somaschini je pao s motora tokom treninga na stazi Interlagos u Sao Paulu - rekao je organizator

Devetogodišnjak poginuo na motoru. YouTube

Z. K.

20.6.2024

U Brazilu je u ponedjeljak preminuo devetogodišnji dječak s obećavajućom karijerom u motociklističkim utrkama, samo nekoliko dana nakon sudara tokom treninga.

Prevezen u bolnicu

- Lorenzo Somaschini je pao s motora tokom treninga na stazi Interlagos u Sao Paulu - rekao je organizator događaja SuperBike Brasil.

Somaschini, rodom iz Argentine, pretrpio je ozbiljne ozljede te je prevezen u bolnicu Geral da Pedreira. U subotu mu se stanje pogoršalo te je hitno prebačen u bolnicu Albert Einstein, gdje je i preminuo, piše "Daily Mail".

Dječak se pripremao za svoju prvu međunarodnu utrku u Brazilu kada je pao na najsporijem zavoju na stazi Formule 1. Njegov trener Diego Pierluigi navodi da je u trenutku nesreće vozio 40 km/h.

- Radilo se o sporom padu, ali je bio u takvom položaju da je zadobio ozljede glave - kazao je Pierluigi za Reuters.

Cilj mu bio doći do MotoGP-a

Somaschini je debitirao u aprilu na kupu za juniore u Argenitini, vozeći Hondu CB250 Twister. Samo nekoliko dana prije utrke, Somaschini je za novine La Capital rekao da se zainteresirao za ovaj sport kad je imao dvije godine.

- Moj tata je vozio motor. Kad sam imao dvije godine odvezao me njime u supermarket i to mi se počelo sviđati. Moj cilj je doći do MotoGP-a - kazao je tada Somaschini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.