ANKARA

Erdoan i Alijev razgovarali o izraelskim masakrima u Gazi i drugim temama

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno je da su se Erdoan i Alijev sastali u Predsjedničkoj palati

Predsjednici Republike Turske i Azerbejdža. Anadolija

FENA

10.6.2024

Predsjednici Republike Turske i Azerbejdža Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Ilham Alijev (Aliyev) razgovarali su danas u Ankari o masakrima koje je Izrael počinio u Gazi, građevinskim aktivnostima u oslobođenim azerbejdžanskim regijama Karabaha te o regionalnim i globalnim pitanjima, javlja Anadolija.

Iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske saopćeno je da su se Erdoan i Alijev sastali u Predsjedničkoj palati u Ankari.

- Predsjednik Erdoan je tokom sastanka izjavio da Turska prati proces odlaska Ruskih mirovnih snaga iz Karabaha te da s uvažavanjem prati aktivnosti izgradnje i preporoda na azerbejdžanskim zemljama oslobođenim od armenske okupacije - navodi se u saopćenju.

Ističući da se izraelska genocidna praksa u palestinskim regijama, posebno u Gazi, nastavlja, te da Izrael ovim zločinima ugrožava i regionalnu i globalnu sigurnost, Erdogan je rekao da je trajno rješenje uspostavljanje palestinske države s Istočnim Al-Qudsom (Jerusalim) kao glavnim gradom.

Dodao je da međunarodna zajednica treba vršiti pritisak na Izrael da proces krene u tom pravcu.

Erdoan je pozdravio odluku azerbejdžanskog parlamenta o osnivanju Interparlamentarne grupe prijateljstva s Turskom Republikom Sjeverni Kipar, kao i poziv predsjedniku Sjevernog Kipara Ersinu Tataru na Samit Organizacije turskih država, koji će se održati u julu u Šuši.

Izražavajući zahvalnost Alijevu na pozivu na Klimatski samit, koji se održava u Azerbejdžanu, Erdoan je naveo da će Turske pružiti svu vrstu podrške tokom procesa pripreme.

Erdoan je najavio da će na samitu biti održani važni događaji u okviru "Projekta nultog otpada", koji se sprovodi pod pokroviteljstvom njegove supruge Emine Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.