KAIRO

Egipat i SAD dogovorili intenziviranje napora za postizanje prekida vatre u Gazi

Sisi i Blinken su razmotrili zajedničke napore da se postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o razmjeni zarobljenika - navodi se u saopćenju

Entoni Blinken. Anadolija

Anadolija

10.6.2024

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi (Abdel Fattah al-Sissi) i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) dogovorili su se danas da intenziviraju napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

Sisi je primio Blinkena u Kairu na početku njegove nove regionalne turneje tokom kojom će posjetiti i Jordan i Katar, a što je Blinkenova osma turneja po Bliskom istoku od 7. oktobra prošle godine.

- Sisi i Blinken su razmotrili zajedničke napore da se postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o razmjeni zarobljenika - navodi se u saopćenju Ureda egipatskog predsjednika.

Također je razgovarano naporima Egipta da omogući pristup humanitarnoj pomoći ljudima u Gazi.

- Blinken je prenio zahvalnost američke administracije za tekuće napore Egipta na političkom i humanitarnom nivou, kao i bilateralnu koordinaciju za obnavljanje sigurnosti i mira u regionu - navodi se u saopćenju.

Izrael od 7. oktobra prošle godine izvodi kontinuirane napade na Pojas Gaze u kojim je do sada ubijeno više od 37.100 Palestinaca, većinom žena i djece, a blizu 84.700 je povrijeđeno.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Aviv naloženo da odmah obustavi svoju operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion raseljenih Palestinaca potražilo utočište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.