PRVI PRIVREMENI REZULTATI

Ove tri stranke će imati uvjerljivu većinu u Evropskom parlamentu

Tri najveće političke grupe će imati 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417

Glasanje u Briselu. AP

N. H.

10.6.2024

Evropska pučka stranka (EPP), u kojoj su okupljene stranke desnog centra te socijaldemokrate i liberali, zadržali su većinu i u novom sazivu Evropskog parlamenta, pokazuju to prvi privremeni rezultati. 

Prema djelimičnim rezultatima, EPP će imati 189 zastupnika, socijaldemokrate (S&D) 135, a liberali (Renew) 80 zastupnika. 

Tri najveće političke grupe će imati 404 zastupnika, dok su u prethodnom sazivu imali 417. 

Novi saziv Evropskog parlamenta ima 720 zastupnika, a za izbor predsjednika Komisije potrebna je natopolivčna većina, odnosno 361 zastupnik. 

Međutim, ne glasaju uvijek svi disciplinovano i dio njih glasa suprotno od većine u svojim zastupničkim klubovima. Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) je 2019. imala većinu od devet glasova, iako su te tri najveće stranke podržale njen izbor za predsjednicu Evropske komisije. Tada su brojali 417 od ukupno 705 zastupnika. 

Stranke tvrde desnice okupljene u zastupničkom klubu Evropski konzervativci i reformisti (ECR) imat će 72 zastupnika. To je čak tri puta više nego u prethodnom sazivu, a kako se desio veliki rast krajnje desnice u Evropskom parlamentu, desio se i veliki pad liberala i zelenih. 

Zastupnički klub krajnje desnice Identitet i demokratija (ID) imat će 58 zastupnika, dok su Zeleni pali sa 71 na 52 zastupnika. Krajnja ljevica ima 36, odnosno jedan mandat manje nego dosad.

Grupa stranaka koje ulaze prvi put u Evropski parlament ili za koje se zasad ne zna kojoj će grupaciji pripadati broji 52 zastupnika. 

U toj su grupi i zastupnici Alternative za Njemačku (AfD), koja je nedavno izbačena iz kluba krajnje desnice ID-a.

Nezavisnih zastupnika po privremenim rezultatima bit će 46, dok ih je dosad bilo 62.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.