MINISTAR ODBRANE BIH

Zukan Helez za "Avaz": Iz Turske stiže vojna oprema koju nema niko

Dolaze četiri transportera iz Turske i pet helikoptera iz SAD

Helez: Prvi borbeni transporter očekujemo svaki dan. Fena

Alen Bajramovic

5.7.2024

Tokom nedavne posjete Republici Turskoj ministra odbrane BiH Zukan Helez sa turskim kolegom Jašarom Gulerom (Yaşar Güler) dogovorio je isporuku četiri borbena vozila za potrebe Oružanih snaga BiH. Radi se o novom projektu modernizacije OS BiH, kaže Helez za "Avaz“.

- Nabavljamo četiri transportera iz Turske, namijenjena za Deklarisanu bataljonsku grupu lake pješadije, koja broji 1.000 pripadnika. To je najelitnija jedinica OS BIH, čije je sjedište u Zenici, spremna za učešće u svim međunarodnim misija po najzahtjevnijim NATO standardima. Isporuka će se vršiti sukcesivno, a prvi borbeni transporter očekujemo svaki dan – kaže Helez za "Avaz“.

Opremanje dugoročnije riješeno

Uz postojeće, BiH očekuje i isporuku još 5 helikoptera iz SAD-a. Helez kaže da su sredstva osigurana i da će na ovaj način opremanje zračnih snaga biti dugoročnije riješeno.

- Raduje me da je već izdvojeno 67 miliona dolara. U pitanju su četiri helikoptera 119 i jedan UH-2, kojim će biti zamijenjen onaj što je ranije pokvaren - dodaje.

Ministarstvo odbrane je u procesu nabavke primarnog radara, a za isporuku su zainteresirane firme iz Francuske i Češke. Troškovi se procjenjuju na oko 15 miliona eura

- Trenutno imamo kontrolu u smislu da naš Centar ima podatke o svakoj letjelici koja uđe u zračni prostor BiH, ali s nabavkom primarnog radara naše nebo ćemo pokriti u potpunosti i imati kontrolu 24 sata. Do sada je to još uvijek bila improvizacija, sa sekundarnim i manjim radarima. Dva primarna radara pokrila bi cijelu BiH. Nabavku prvog su nam pomogli iz EU, a imamo plan nabavke i drugog, što ćemo realizirati domaćim snagama – pojašnjava Helez.

Niko u regionu

Sa Turskom se, dodaje, dogovara i isporuka opreme kakvu još uvijek ne posjeduje niko u regionu, ali u ovom trenutku ne može otkrivati o čemu se radi.

- To je najbolji penicilin za "razdruživanje“. Nikog ne diramo, ali ne damo svoju državu. Imamo ozbiljne razgovore o isporuci protivoklopnog i protivzračnog naoružanja. Odbrana je takav resor da ne možete sve reći, ali od rata do danas mi nismo nabavljali borbena sredstva. 

Sve je to bila infrastruktura, voda, grijanje, ali sam rekao da nećemo praviti Civilnu zaštitu. Mi imamo dobro obučenu Civilnu zaštitu, ne treba nam još jedna – ističe Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.