"AVAZ" SAZNAJE

Istraga o zločinu u sarajevskom naselju Širokača: Pronađen pištolj iz kojeg je Česir upucao u brata i snahu

Bez nalaza obducenta ne možemo znati tačan uzrok smrti, kažu iz Tužilaštva KS

Supružnici Muamer i Emira Česir. Avaz

prije 3 dana

U porodičnoj kući braće Česir u ulici Žagrići na Širokači, gdje su 27. juna nakon požara pronađena tri tijela, istražitelji su pronašli pištolj, potvrđeno je za "Avaz“ iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ni policija ni Tužilaštvo još uvijek nisu dali zvanične podatke o dešavanjima na Širokači, a prema izjavama komšija i sestre nastradale braće, u pitanju je dvostruko ubistvo i samoubistvo.

Čekaju se nalazi

Prema njihovim riječima, Almir Česir donio je pištolj i pucao mlađeg brata Muamera i njegovu suprugu Emiru, te je potom aktivirao bombu nakon čega je došlo do požara.

Policija je do sada dostavila operativni materijal Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje se još nije izjasnilo o kvalifikaciji ovog događaja.

- O pojedinačnim radnjama koje Tužilaštvo KS poduzima u saradnji sa pripadnicima MUP-a KS, ne možemo govoriti. Istovremeno, bez dostavljanja nalaza obducenta, ne možemo znati ni tačan uzrok smrti. Ono što možemo potvrditi jeste da je tokom uviđaja pronađen pištolj koji je predmet vještačenja. Tužilaštvo KS čeka i na nalaze vještaka balističke i protupožarne zaštite kao i nalaz bioloških vještačenja od kojih će i zavisiti tužilačka odluka – navela je u odgovoru za "Avaz“ Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Almir Česir. Facebook

Iako nam nije potvrđeno, poznata je činjenica da su tijela bila ugljenisana, pa je očito da vještaci imaju problema oko utvrđivanja koje od tijela pripada kojem bratu. Pitanje je hoće li se i DNK analizom moći identificirati Almir i Muamer.

Više hitaca

Za sada nema podataka ni koliko je čahura pronađeno na licu mjesta, te jesu li pronađeni ostaci ručne bombe.

Više komšija u ulici Žagrići spomenulo je da su te noći prvo čuli da je ispaljeno pet do šest hitaca. Potom su čuli nastradalu Emiru kako zapomaže i traži pomoć dok je nju i Muamera Almir zarobio u kuću.

Uslijedila je drama i pregovori policije s Almirom koji im je prijetio da će aktivirati bombu nakon čega su mještani čuli eksploziju. Nesretna žena pokušala je pobjeći kroz prozor, ali u tome nije uspjela.

Komšija Sead Zubčević potvrdio je da su se prvo čuli pucnji.

- Otprilike šest pucnjeva. Poslije toga sam čuo galamu. Izašli smo, moja kćerka je gledala kroz prozor. Stariji brat je snahi i mlađem bratu pucao u noge. Onda su se zatvorili. Policija ga je molila da izađe. On je govorio da ne prilaze, da ima bombu i da će je aktivirati. Ona ženica, koja je sad mrtva, vikala je: "Upomoć, upomoć!“. Uslijedila je eksplozija, a potom i požar – rekao je Zubčević.

Kuća u kojoj se desio zločin. Avaz

Došao da se osveti

Sestra nastradale braće Sehija Česir navela da su se braća i ranije sukobljavala te da se stariji htio osvetiti mlađem koji ga je tokom ranijeg sukoba teško pretukao, zbog čega je bio u bolnici.

- Htio je da bude sve njegovo, drugog brata nije mogao smisliti. Ranije je bila tučnjava, pretukao ga je, pa je došao da mu se osveti. Pokušavala sam da ih smirim, nije uspijevalo – kazala je Sehija, dodavši da Muamer iz prvog braka ima sina, a Almir, također iz prvog braka, kćerku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.