RADIO ZA RUSE

Objavljeni detalji: Evo kako je uhvaćen zaposlenik britanske ambasade u Berlinu

Nakon što je MI5 utvrdio da je Rusima poslao pismo, nudeći otkrivanje povjerljivih podataka, započela je istraga protiv njega

Dejvid Smit. Printscreen

H. J. I.

20.2.2023

Objavljeni su detalji o tome kako je britanska obavještajna agencija MI5 uhvatila 58-godišnjeg Dejvida Smita (David Smith) koji je kao zaposlenik Ambasade Velike Britanije u Berlinu prodavao povjerljive podatke Rusima.

Smit je bio jedan od čuvara u ambasadi. Nakon što je MI5 utvrdio da je Rusima poslao pismo, nudeći otkrivanje povjerljivih podataka, započela je istraga protiv njega.

Postavili skrivenu kameru

Rečeno mu je da Rus Dmitrij treba posjetiti ambasadu. Mislio je da je riječ o osobi koja je došla da Britancima proda povjerljive podatke. Pomislio je da bi to moglo biti interesantno Rusima.

Fotografisao je Dmitrija, pod pretpostavkom da će ga prepoznati ako radi u Ambasadi Rusije. Problem za Smita je bio u tome što je MI5 na njegovom radnom mjestu postavio skrivenu kameru.

Na ulici je sreo izvjesnu Irinu koja ga je zainteresovala za to da joj pomogne u pronalasku Rusa koji obavljaju obavještajne aktivnosti za druge države. Smit nije imao ništa protiv toga da joj pomogne.

Ustupio potencijalno korisne dokumente

Međutim, osobe koje su mu predstavljene kao Dmitrij i Irina su zapravo bili agenti MI5.

Između ostalog, tokom suđenja je istaknuto da je Smit fotografisao natpise na vratima kancelarije Ambasade Velike Britanije, lične podatke te da je Rusima ustupio potencijalno korisne dokumente. Sud je zaključio da je to sigurno uradio kako bi pomogao Rusiji.

Prodao je podatke o ljudima koji rade u ambasadi, zbog čega je ambasada morale uraditi reviziju osiguranja. Niko sa sigurnošću ne zna o kakvim podacima je riječ. Smit je prošle sedmice osuđen na 13 godina zatvora, objavio je BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.