BLISKI ISTOK

Analitičar Igor Tabak iz Zagreba za "Avaz": Izrael je u stanju da ratuje sa cijelom regijom

Iranska moć na Mediteranu je ozbiljno smanjena, a Izrael u zadnje vrijeme ima neuobičajeno mnogo unutarnjih političkih poticaja da bude ratoborniji

Tabak: O stanju na Bliskom istoku. AP / Facebook

Alen Bajramovic

prije 6 sati 26 minuta

U posljednje dvije sedmice Izrael pojačao intenzitet zračnih napada na Liban, a tokom noći započeo i kopnene operacije na jugu te zemlje.

Premijer Libana Nadžib Mikati tvrdi da Liban prolazi jedno od najtežih razdoblja u svojoj historiji i poziva UN da pomognu prognanima, kojih je već blizu milion. Francuska je u istočni Mediteran poslala nosač helikoptera, kako bi bila spremna za evakuaciju svojih državljana u slučaju eskalacije i totalnog rata na Bliskom istoku. 

Liban slabiji od Izraela

Događaje u ovom dijelu svijeta i mogućnost širenja sukoba za “Avaz” komentira Igor Tabak, analitičar portala Obrana i sigurnost – OBRIS.

Tabak navodi da je Liban ekstremno slabiji od Izraela, a da se u ovom trenutku u ovaj rat praktično nema ko ni umiješati. Sirija je u haosu, Turska ne pokazuje takve namjere, a sukob sa Iranom odvijao bi se samo na daljinu.

- Mislim da su u ovom trenutku tamo tri američka nosača aviona, uz razne evropske snage i dio arapskih saveznika. Zato mi se čini da nema puno prostora za eskalaciju, koliko god ljude plašili time – kaže Tabak.

Prema vijestima od sinoć u početku izraelske invazije libanska vojska se povukla sa granice, pa su se na udaru našli samo pripadnici Hezbolaha. Međutim, Tabak podsjeća da je u seriji napada ovaj pokret pretrpio velike gubitke.

- Ako Hezbolah ima oružje i posadu, pitanje je koliko ima zapovjednika. Njima ne samo da je stradao cijeli zapovjedni vrh, njima su sa pejdžerima stradali i srednji, i niži ešaloni. Cijela zapovjedna mreža, na koju se računalo, nestala je. Doživjeli su povrede ruku, ili ostali s ozljedama lica, ili su imali teške ozljede na bokovima. To su puno ozbiljniji gubici nego što bi se zaključilo po broju, a ni broj nije zanemariv – naglašava Tabak, te dodaje da ne očekuje da će Hezbolah biti u stanju odgovoriti na ozbiljan kopneni upad Izraela.

Komentirajući stravične posljedice, posebno napada na Gazu, Tabak napominje da se radi o regionu u kojem rat traje dugo, protivnici se jako dobro poznaju i mrze, pa je izuzetna okrutnost očekivana.

Izvlači se na izvanredno stanje

- Nažalost, ni Gaza, ni jug, ni veći dio Libanona nisu po prvi put poprište. Iranska moć na Mediteranu je ozbiljno smanjena, a Izrael u zadnje vrijeme ima neuobičajeno mnogo unutarnjih političkih poticaja da bude ratoborniji. Činjenica je da će se, kad rat stane, Benjamin Netanjahu morati naći na sudu zbog korupcije, moraće se suočiti s političkim otporom koji je jak i masovan. Trenutno se izvlači na izvanredno stanje, na kompliciranu situaciju i na svoje privremeno vođenje odbrambeno – sigurnosnog sistema, koliko god on zadnjih godina u tome bio loš – ističe Tabak.

Na pitanje očekuje li jednog dana da Natanjahu, pored onog za korupciju, bude izveden i pred sud za ratne zločine, Tabak kaže da bi za međunarodno pravo to bilo dobro, ali da je tako nešto teško očekivati.

- Jednako kao što Vladimir Putin putuje dijelovima svijeta i živi na čelu Ruske Federacije, na isti takav način i Benjamin Netanjahu može biti čelnik Izraela koji će eto, kad sve krene krivo, imati malo problema u međunarodnim putovanjima, ali teško mi je zamisliti da tu bude nekakvih suđenja, a kamoli efikasnih kaznenih sankcija – pojašnjava Tabak.

U ovom trenutku teško mu je procijeniti dokle će Izrael odabrati da ide, jer posjeduje dovoljno naoružanja i ljudstva da ratuje sa cijelom regijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.