LONDON

Velika Britanija i SAD obećali pojačati vojnu pomoć Ukrajini

Blinken je rekao da je "Rusija dobila balističke rakete od Irana", što su obje zemlje osudile

Entoni, Zelenski i Dejvid. Anadolija

Anadolija

prije 3 dana

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD) su naglasile svoju nepokolebljivu podršku ukrajinskoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom u subotu, prenosi Anadolija.

Nakon što su se britanski ministar vanjskih poslova Dejvid Lemi (David Lammy) i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) sastali u Londonu na prošlosedmičnom sastanku o strateškom dijalogu Velike Britanije i SAD-a, Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj objavio je zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su oba čelnika osudila nedavne ruske zračne napade na ukrajinske civile i obećali da će mobilizirati vojne i finansijske resurse za Ukrajinu uz povećanje pritiska na Kremlj.

Razgovori su se također fokusirali na rastuću vojnu podršku Irana Rusiji, navodi se.

Blinken je rekao da je "Rusija dobila balističke rakete od Irana", što su obje zemlje osudile, obećavajući koordinisane akcije kao odgovor, navodi se u saopštenju.

Što se tiče sukoba u Gazi, SAD i Britanija su ponovile svoju podršku "sigurnosti Izraela" i također su izrazile podršku naporima posredovanja usmjerenim na osiguranje prekida vatre.

Dvije zemlje su također naglasile svoju posvećenost "slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku" i osudile kineske destabilizirajuće akcije u Južnom kineskom moru.

Potvrdili su potrebu za "mirom i stabilnošću u Tajvanskom moreuzu", ocijenivši ih ključnim za međunarodnu sigurnost.

Potvrdili su zajedničke napore u borbi protiv korupcije, promovisanju ekonomskog rasta i saradnji na klimatskim ciljevima uoči Konferencije UN-a o klimatskim promjenama, COP29, koja će se održati u Bakuu u Azerbejdžanu u novembru ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.