NE ODUSTAJU

Podgorički spasioci iz Turske: Stanje je katastrofalno, tražimo preživjele

Mnogima su članovi porodica još pod ruševinama, kaže jedan od spasilaca

Potraga za preživjelima ne prestaje. CdM

CdM

12.2.2023

Nakon što se Nacionalni tim za spašavanje iz ruševina danas vratio u Crnu Goru, na terenu u Turskoj su vatrogasci spasioci iz Službe zaštite Glavnog grada i Službe zaštite Nikšića, ukupno 30 spasilaca. 

Za CdM kažu da je stanje u gradu Kahramanmaras, gdje su angažovani, a gdje su najstravičnije posljedice razarajućeg zemljotresa, haotično.

Postoje nade

- Loše je stanje, baš loše. Tu smo, dat ćemo sve od sebe - kazao je za CDM komandir podgoričkih vatrogasaca Goran Janković.

Iako je od katastrofalnog zemljotresa prošlo gotovo sedam dana, te su nade da ima preživjelih sve manje, spasioci ne odustaju.

- Tragamo za preživjelima, stanje je katastrofa, porušene su čitave četvrti grada. Veliki broj ljudi je stradao, nade postoje da još ima preživjelih - kaže jedan od spasilaca.

Održavanje reda

Građani su, navodi, pretežno na otvorenom, radi se snabdijevanje hranom i pićem, veliki je broj spasilačkih ekipa na terenu.

- Gradom se širi neprijatan miris, lokalno stanovništvo je agresivno, traži pomoć, mnogima su članovi porodica još pod ruševinama, jedno stanje haosa. Policija i vojska su gotovo na svim lokacijama, kako zbog pretrage terena, tako i da održe red - opisuje situaciju jedan od spasilaca.

Timove iz Podgorice i Nikšića čine profesionalni spasioci obučeni za spašavanje iz ruševina, imaju samoodrživost za minimum 10 dana, kao i svu neophodnu profesionalnu opremu za djelovanje u ovakvim situacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.