RUSKO MINISTARTSVO

Marija Zaharova: Pored ovakvih prijatelja na Zapadu, Ukrajini nisu potrebni neprijatelji

Evropa također nije nepristrasna u ovom sukobu, rekla je ona

Marija Zaharova. AGENCIJE

A. O.

7.2.2022

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je kako Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija na svaki način nastoje održati priču o ruskoj invaziji na Ukrajinu s ciljem pronalaska novog načina i izgovora za borbu protiv ove države.

Ona je na Telegramu govorila o trenutnoj situaciji u Ukrajini i poručila kako i pored brojnih natpisa, Rusija ne razmišlja o napadu.


Skrenuti pažnju

- Vrijeme prolazi, a Rusija ne napada Ukrajinu. Razumljiva je kalkulacija SAD-a koje su naručile ovu "pjesmu" i Britanaca koji su im se pridružili. Sami su izmislili 'rusku prijetnju', okupili su se u "herojskoj" borbi protiv nje, kako bi napravili provokaciju i glasno objavili svoju 'pobjedu' - ističe Zaharova.

Ona je naglasila kako sve zapadne države kroz krizu u Ukrajini imaju priliku da skrenu pažnju s političkih kriza unutar država te da izvezu milijarde dolara vrijedno naoružanje u "krhke demokratske zemlje".

- Evropa također nije nepristrasna u ovom sukobu. Brane svoju sferu utjecaja još od 2013. godine kada su u Briselu, ne birajući sredstva i prekoračavajući svoje norme, očajnički forsirali pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji - pojašnjava Zaharova.


Najmanje bitni

- Po svemu sudeći, neće biti uskoro primljeni. Nakon nastupa zapadnih zemalja, neće biti primljeni ni u jednu organizaciju. Kome treba zemlja koju Rusija želi napasti? Kako kažu, s takvim prijateljima na Zapadu, Ukrajini ne trebaju neprijatelji. Međutim, više puta smo rekli da su interesi Ukrajinaca najmanje bitni za Zapad - poručila je ona. 

Na kraju, Zaharova ističe kako Ukrajina teško može očekivati ulazak u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.