SASTANAK TRAJAO 7,5 SATI

Završeni pregovori SAD i Rusije u Ženevi

Mi smo Amerikancima na izuzetno detaljan način predstavili logičan i suštinski dio naših prijedloga, objasnili zašto je dobijanje zakonskih garancija od NATO-a da se neće širiti apsolutni imperativ, rekao je Rjabkov

Fotografija sa sastanka. agencije

E. Ć. / Srna

10.1.2022

Američko-ruski pregovori o strateškoj stabilnosti završeni su u Ženevi. Šefica američke delegacije Vendi Šerman (Wendy Sherman) ostala je pri stavu da su Sjedinjene Američke Države čvrste u odluci da odbiju bezbednosne predloge Moskve, jer ne žele nikome da zatvore vrata NATO-a. 


SAD nema garanciju od Rusije za smirivanje tenzija

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov saopćio je da nema napretka u pregovorima. Zamjenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman izjavila je da je razgovor američke i ruske delegacije bio iskren i da je otvorena za novi sastanak koji bi mogao da se desi uskoro.

Objasnila je i da tokom razgovora nije bilo riječi o mogućnosti da se promijeni obim američkog vojnog kontigenta u Evropi, jer se strane nisu pripremile na tu temu. Šerman je, također, rekla i da ne zna da li je Rusija spremna za smirivanje tenzija u Ukrajini, jer SAD s tim u vezi nisu dobile nikakve garancije od Moskve, prenosi RIA Novosti.


Ukrajina ne smije u NATO

Zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov saopćio je da nema napretka u pregovorima Moskve i Vašingtona. Kako je istakao, Rusija je na pregovorima objasnila da nema nikakve planove niti namjere da napada Ukrajinu, pa s tim u vezi nema bojazni od scenarija eskalacije.

Kaže da reaguju na ono što naziva agresivnim ponašanjem NATO-a i Ukrajine, koja se naginje ka Zapadu i teži da se pridruži alijansi. Naveo je i da dobijanje pravnih garancija o neširenju NATO-a ostaje imperativ za Moskvu, isključujući buduće članstvo Ukrajine u NATO-u.

Rjabkov je poručio kako Rusija želi garanciju od "livenog gvožđa" da Ukrajina nikada ne smije pristupiti NATO-u jer, kako kaže, takav potez bi predstavljao ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju svakom ruskom državljaninu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.