PRESUDA USTAVNOG SUDA

Dodik protiv odluke najviše državne institucije: Izborni zakon RS je ustavan i bit će primjenjivan

On je rekao da je Ustavni sud BiH "politička institucija koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplikuje odnose"

Dodik: Tvrdi da je zakon ustavan. Armin Durgut / Pixsell

E. Ć.

prije 5 sati 54 minute

Predsjednik RS Milorad Dodik oglasio se nakon odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da stavi izborni zakon RS van snage. 

Dodik je nastavio po svom, pa tvrdi da je "izborni zakon RS ustavan i da će ovaj zakonski akt biti primjenjivan".

- Da Ustavni sud drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH - istakao je Dodik.

On je rekao da je Ustavni sud BiH "politička institucija koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplikuje odnose".

- Ustavni sud Republike Srpske rekao da je taj zakon ustavan i on će biti primjenjivan - rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su "oni sada izmislili krivično djelo nepoštivanje odloga Ustavnog suda".

- Mi poštujemo Ustavni sud Republike Srpske i Ustav Republike Srpske, Ustav BiH. To što tamo sjede tri strance koji primaju dobre plate i ne dolaze u Sarajevo, odlučuju na daljinu, to je neka druga priča. To je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada, umjesto rigidnih visokih predstavnika, nameće Ustavni sud kao krajnji donosilac odluka - naglasio je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je danas van snage izborni zakon RS navodeći da nije u skladu s Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, kao i što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.