ZVANIČNIK KREMLJA

Nikolaj Patrušev optužio NATO da je pomogao Ukrajini u napadu

Bez njihovog sudjelovanja i direktne podrške Kijev ne bi ušao na rusku teritoriju, kazao je

Patrušev: Zajedno su napravili plan. Facebook

Dž. R.

16.8.2024

Nikolaj Patrušev, zvaničnik Kremlja, kazao je da je u ukrajinski napad na regiju Kursk direktno uključen vojni savez predvođen SAD i Zapadom.

Nisu obaviješteni

Patrušev je u intervjuu za list "Izvestija" rekao da je operacija u regiji Kursk planirana uz sudjelovanje NATO-a i zapadnih specijalnih službi.

- Izjave vodstva SAD da nisu umiješani u zločine Kijeva u regiji Kursk nisu istinite. Bez njihovog sudjelovanja i direktne podrške Kijev ne bi ušao na rusku teritoriju - kazao je Patrušev.

Bijela kuća je rekla da je Ukrajina nije unaprijed obavijestila o svom upadu i da Vašington nije bio uključen u operaciju. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi američko oružje na ruskoj teritoriji u Kursku.

Skidali zastave

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je jučer da su ukrajinske snage zauzele grad Sudžu u Kurskoj oblasti. Riječ je o najvećem ruskom gradu koji su Ukrajinci dosad osvojili. Prije rata je imao otprilike 5000 stanovnika. Prekjučer je ukrajinski informativni kanal objavio snimku na kojoj vojnici skidaju ruske zastave s upravne zgrade u gradu te uzvikuju: "Slava Ukrajini, slava herojima!".

Sudža se nalazi otprilike 105 kilometara jugozapadno od grada Kurska. Smještena je uz ruski plinski terminal, ključnu tačku za evropsku opskrbu ruskim plinom preko Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.