NOVI ZLOČINI U AFGANISTANU

Talibani pred mužem i djecom hladnokrvno ubili trudnu policajku: Svjesni smo incidenta

Iako talibanski glasnogovornik opovrgava njihovu umješanost, više lokalnih izvora navodi njihovu krivicu u grozomornom slučaju

Žena usmrćena pred porodicom. Agencije

Ad. A. / BBC

6.9.2021

Nova svjedočanstva o talibanskom nasilju dopiru do zapadnog svijeta, piše BBC.

Naime, u gradu Firozkoh koji je glavni grad provincije Ghor, talibanski vojnici su ubili policajku Banu Negar. Hladnokrvno ubistvo dogodilo se ispred njenog muža i djece.


Istraga u toku

Zabiullah Mujaheed, glasnogovornik talibana, demantirao je natpise o tome kako su talibani uključeni u njenu likvidaciju te je poručio da se cijeli slučaj istražuje.

- Svjesni smo incidenta i mogu potvrditi da je talibani nisu ubili. Traje naša istraga - rekao je, dodavši da postoji mogućnost da je razlog njena ubojstva osobni animozitet, zavada ili nešto treće.

Mnogi u gradu se boje odmazde ako progovore, ali tri izvora su potvrdila kako su talibani hladnokrvno ubili Negar pred suprugom i djecom u nedjelju. Trojica ubojica, koji su govorili arapski, došli su u kuću od Negar te je pretražili prije nego su vezali nju i članove familije.

Njeni rođaci su proslijedili fotografije policajke, koja je radila u lokalnom zatvoru i koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, s krvlju na zidu te s unakaženim licem.

Ovaj slučaj dolazi u svjetlu nedavnog nasilnog razbijanja prosvjeda žena u Kabulu u kojem je sudjelovala talibanska specijalna jedinica Badri 313, a mnogi zapadnjački promatrači komentiraju kako će se položaj žena naglo promijeniti s obzirom na talibansku vlast.


Obećali amnestiju

Mujaheed je, nekoliko dana nakon što su zauzeli Kabul, na televiziji tješio Zapad indirektno rekavši kako će nova vlada proglasiti amnestiju za sve koji su surađivali s prozapadnim režimom koji je na vlasti bio za vrijeme 20-godišnje invazije američkih NATO saveznika. Ipak, posljednje vijesti koje pristižu iz Afganistana bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj te se mnogi, s pravom, pitaju koliko ima istine u talibanskim obećanjima da neće biti odmazde za one koji su radili sa zapadnim saveznicima.

Mnoge su žene u Kabulu prestrašene, a neke su sakrivene na tajnim lokacijama.

Upravo je u tom obraćanju Mujaheed, jedan od rijetkih talibana na društvenim mrežama, rekao kako će žene imati svoja prava - ali u okviru šerijatskih zakona, što su mnogi povezali s 'povratkom na staro', a što će pak mnogim ženama u Afganistanu pasti naročito teško nakon što su 20 godina živjele pod kudikamo liberalnijim režimom.

Talibani su već objavili proglas kako očekuju da se studentice oblače u skladu sa zakonom te su prisiljene nositi nikab.

Univerzitet će morati "pronaći profesorice koje će podučavati studentice" ili će smjeti zaposliti "starije muške profesore" čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.