U BAGRAMU

Talibani paradirali američkim vozilima i tako proslavili tri godine od preuzimanja vlasti

Osim zarobljenog, Talibani su pokazali i oružje vlastite izrade koje su koristili tokom borbe protiv afganistanskih vlasti i međunarodnih snaga

S održane parade. Mreža X

N. Aj.

15.8.2024

Afganistanski talibanski vladari proslavili su u srijedu tri godine na vlasti vojnom paradom u kojoj su pokazali zapanjujuće količine zarobljene američke vojne opreme.

Talibanske snage su američko, ali i oružje i sovjetskog doba pokazale u bivšoj američkoj zračnoj bazi u Bagramu. Baza Bagram je dvije decenije služila kao okosnica protiv američkih operacija protiv talibana.

Među stotinama ljudi koji su se okupili bili su i kineski i iranski diplomati.

Osim zarobljenog oružja, Talibani su pokazali i oružje vlastite izrade koje su koristili tokom borbe protiv afganistanskih vlasti i međunarodnih snaga. Tako je prikazana grupa motociklista sa žutim kanisterima koji su se često koristili za nošenje bombi kućne izrade tokom borbi.

Bili su tu i oklopni transporteri američke proizvodnje, a iznad njih vijorila se crno-bijela zastava Islamskog Emirata Afganistana - što je službeno ime talibanske vlade za zemlju.

Helikopteri i borbeni avioni nadlijetali su bazu u kojoj su nekoć bili zatvoreni talibanski borci, oko 40 kilometara sjeverno od Kabula.

Talibanske snage zauzele su glavni grad 15. augusta 2021. godine, nakon što je pala vlada koju su podupirale SAD, a njeni čelnici pobjegli u egzil. Godišnjica se po afganistanskom kalendaru obilježava dan ranije.

Talibansku vladu i dalje ne priznaje nijedna druga država, a ograničenja za žene, koje snose najveći teret politike koju su Ujedinjeni narodi nazvali "rodni apartheid", ostaju ključna točka problema.

- Prošle su tri godine otkako su snovi djevojaka pokopani - rekla je Madina, 20-godišnja bivša studentica univerziteta u Kabulu, za AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.