AFGANISTAN

Žestoke borbe u dolini Pandžšir: Talibani snažno napali pobunjenike

Nakon pada Kabula 15. avgusta, nekoliko hiljada boraca lokalnih milicija i ostataka vojske i specijalnih snaga okupilo se u Pandžširu

Vode se žestoke borbe. EPA

A. Ka.

2.9.2021

Talibanske snage i borci odani lokalnom vođi Ahmadu Masudu nastavili su borbe u dolini Pandžšir, posljednjoj afganistanskoj pokrajini koja pruža otpor talibanima, i obje strane tvrde da su zadnjih dana nanijele protivnicima velike gubitke.

Nakon pada Kabula 15. avgusta, nekoliko hiljada boraca lokalnih milicija i ostataka vojske i specijalnih snaga okupilo se u Pandžširu.

Pod vodstvom Ahmada Masuda, sina bivšeg zapovjednika mudžahedina, pružaju otpor u toj strmoj dolini koju je teško napadati izvana.

Pokušaji da se pregovorima pronađe rješenje nisu uspjeli.

Portparol talibana Zabihullah Mudžahid rekao je da su njihovi borci ušli u Pandžšir i da kontroliraju dio teritorija.

- Započeli smo operacije pošto pregovori s lokalnim oružanim skupinama nisu uspjeli - rekao je.

Porparol Nacionalne fronte otpora Afganistana, koja okuplja pobunjenike, rekao je da imaju potpunu kontrolu nad svim prijevojima i ulazima i da su odbili pokušaje zauzimanja okruga Šotul na ulazu u dolinu.

- Neprijatelj je više puta pokušao ući u Šotul iz Džabul-Saradža i nije uspio - rekao je, govoreći o gradu u susjednoj pokrajini Parvan.

Obje strane iznijele su različite podatke o gubicima druge strane bez ikakvih dokaza i nije ih moguće provjeriti.

Talibani tvrde da je dolina Pandžšir okružena sa sve četiri strane i da pobunjenici ne mogu pobijediti, a pobunjenici ističu da se neće predati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.