POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Nakon incidenta kod Stoca: Senki Alibegoviću iz Sarajeva određen pritvor

Sud cijeni kako je, za sada, dokazana osnovana sumnja da je počinio KD izazivanje opće opasnosti

Kantonalni sud Mostar: Promijenjena kvalifikacija djela. Avaz

Meliha Smajkic

16.7.2024

Kantonalni sud u Mostaru je, saznajemo, donio rješenje prema kojem je Senki Alibegoviću (42) iz Sarajeva zbog teškog ranjavanja M.T. (31) određen jednomjesečni pritvor, potvrđeno nam je iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nije prihvaćena kvalifikacija krivičnog djela

Međutim, kako nam je rečeno, Sud, za sada, prema osumnjičenom, nije prihvatio kvalifikaciju za krivično djelo ubistvo u pokušaju, ali cijeni da je dokazana osnovana sumnja da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti iz člana 323 stav 1. Krivičnog zakona FBiH, kao i za neovlaštenu nabavku, držanje i prodaju oružja ili bitnih dijelova oružja iz člana 65 Zakona o oružju i streljivu u HNK.

Pritvor prema osumnjičenom Alibegoviću je određen iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za koja se može izreći kazna zatvora, najmanje tri godine ili teža.

Podsjetimo, Alibegović je priznao da je u subotu, 13. jula, pucao iz pištolja u kući u mjestu Prenj kod Stoca u vlasništvu S.P. (40) iz Sarajeva u kojoj se nalazilo sedam osoba.

Alibegović se, prema dosadašnjim informacijama iz istrage, sukobio s jednim muškarcem ispred kuće.

Nakon što je taj muškarac ušao u kuću, on je krenuo za njim, posegnuo za pištoljem i iz hodnika zapucao prema prostoriji u kojoj su se nalazile ostale osobe koje su boravile u kući, pri čemu je u predjelu vilice teško ranio M.T., inače iz Stoca s adresom u Sarajevu.

Teške povrede

Njoj su konstatirane teške tjelesne povrede opasne po život, a hospitalizirana je na Odjelu za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK nastavljaju rad na ovom predmetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.