HASAN NASRALAH

Obratio se lider Hezbolaha nakon napada: "Izrael je odgovoran za eskalaciju"

Odlučili smo da ne odgovorimo na izraelskog ubistvo komandanta tako što ćemo gađati civilna područja ili infrastrukturu, dodao je

Nasralah: Obraćanje emitovano na TV-u. AP

N. H.

25.8.2024

Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah), lider Hezbolaha, održao je veliki govor nakon napada koje je libanska militantna grupa izvela na područje Izraela. 

U govoru koji je emitovan na TV-u, Nasralah je istakao da se Hezbolah ne može kriviti za eskalaciju. 

Lider militantne grupe je izjavio kako su ciljali bazu udaljenu 110 kilometara od Libana, a koja se nalazi kilometar i po od Tel Aviva.

- Izrael, a ne Hezbolah, je odgovoran za ovu vrstu eskalacije. Odlučili smo da ne odgovorimo na izraelskog ubistvo komandanta tako što ćemo gađati civilna područja ili infrastrukturu. Umjesto toga, odlučili smo gađati lokacije blizu Tel Aviva, uključujući vojno-obavještajnu bazu u kojoj djeluje izraelska jedinica - naveo je.

Nasralah je poručio kako su rakete "Katyusha" ispaljene da bi skrenule pažnju izraelske "Željezne kupole" i drugih protuzračnih sistema, te omogućile bespilotnim letjelicama ulazak u zračni prostor Izraela. 

Naglasio je da je Hezbolah odgađao napade iz nekoliko razloga, a da se u to ubraja mobilizacija izraelskih i američkih vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.