SUD BIH

Hadžić Džemal i ostali: Uložen snimak svjedočenja o napadu na Čemerno

Rekao je da je izveo 15 vojnika sa sobom

Džemal Hadžić. Birn

E. T. / Birn

prije 9 sati 41 minutu

Na suđenju za zločine u selu Čemerno u općini Ilijaš, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je videosnimak izjave preminulog svjedoka Petra Raševića, koji je opisao napad te mještane i vojnike ubijene 10. juna 1992. godine.

Na snimku datiranom dan poslije napada, Rašević priča kako su u njegovoj kući u Čemernom bile izbjeglice i “jedna posada”, te kako je rano ujutro počela pucnjava.

“Ja sam otišao da pustim stoku… Lupao sam na vrata kuća da izađu”, kazao je svjedok.

Rekao je da je izveo 15 vojnika sa sobom. Govorio je i o mrtvim mještanima i vojnicima čija je tijela vidio u selu. Naveo je da je napad bio iz Korita, a da su inače do tada fino živjeli sa komšijama bošnjačke nacionalnosti.

Za zločine u Čemernom u opštini Ilijaš optuženi su Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija te Nehru Ganić. Prema optužnici, oni su 10. juna 1992. napali Čemerno – pucanjem, bacanjem bombi, mučenjima i paljenjem imovine – što je za rezultat imalo smrt 30 osoba srpske nacionalnosti.

Odbrane su prigovorile na autentičnost, zakonitost i relevantnost snimka.

“Ne znamo ko je snimao, kad i po čijem nalogu”, kazao je branilac Ragib Hadžić.

Branilac Damir Alagić je rekao da ono kako je svjedok Rašević opisivao pojedina tijela ne odgovara nalazu obdukcije.

Tužilac Vladimir Simović je kazao da je ovaj snimak Tužilaštvu dostavila Radio-televizija Republike Srpske kao dio snimaka nastalih nakon događaja.

Tužilac je u dokaze uložio i izvode iz kaznene evidencije za optužene, a neke od Odbrana su prigovorile da podaci nisu tačni, jer su ispunjeni uslovi za brisanje iz kaznene evidencije.

Tužilaštvo je namjeravalo da u dokaze uloži ratni dnevnik Džemala Smole, ali je nakon prigovora Odbrana na autentičnost i zakonitost, predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho rekla da će po nalogu Suda biti obavljeno grafološko vještačenje.

Smolin branilac Hakija Kurtović kazao je da dnevnik čije ulaganje predlaže tužilac nije pripadao optuženom.

“On ne odgovara njegovog originalnom dnevniku, koji on jeste izgubio, ali to nije taj”, rekao je Kurtović.

Tužilac Simović je kazao da još nije uspio stupiti u kontakt sa preostala tri svjedoka, pa je usvojen njegov prijedlog da se pređe na izvođenje dokaza Odbrane. Nastavak suđenja je zakazan za 10. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.