SUĐENJE

Pudar: Optuženi najvjerovatnije skriptor dokumenata u rubrici blagajnik

On je pojasnio kako je potpise iz pojedinih ugovora o radu koristio kao nesporne te ih upoređivao sa spornima koje je dobio od Tužilaštva

Dejan Pudar. BIRN BiH

Anadolija

jučer

Na suđenju Dejanu Pudaru za pronevjeru novca u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), vještak je izjavio da je analizirao sporne potpise koji su mu dostavljeni, te utvrdio da je optuženi najvjerovatnije skriptor dokumenata u rubrici blagajnik, piše detektor.ba

Muhidin Rašidović, vještak grafolog iz Federalne uprave policije (FUP) je izjavio da je prema naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine sačinio nalaz i mišljenje, nakon što mu je dostavljeno više desetina registratora s putnim nalozima i računima, te da je bilo potrebno utvrditi da li je sporne potpise potpisao optuženi Pudar.

Potpisi

On je pojasnio kako je potpise iz pojedinih ugovora o radu koristio kao nesporne te ih upoređivao sa spornima koje je dobio od Tužilaštva.

Nakon što mu je tužilac Igor Dubak predočio više desetina blagajničkih primitaka i izdataka s različitim komitentima, vještak Rašidović je naveo da je optuženi Pudar najvjerovatnije skriptor spornih potpisa u rubrici blagajnik.

Tužioca Dubaka je zanimalo iz kojeg razloga su u pojedinim dijelovima nalaza pomiješani izdatak i primitak, na šta je vještak Rašidović kazao da je riječ o tehničkoj greški jer se radilo o obimnoj dokumentaciji, nakon čega je predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković naredila vještaku da ispravljene greške dostavi Tužilaštvu.

Optužnica tereti Pudara da je od januara 2014. do kraja novembra 2015. prisvojio 276.222 maraka – krivotvoreći račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a koja se nisu desila. Prema optužnici, Pudar je kao ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima u BHANSA-i, krivotvorio račune pravnog lica “Mrkulić Company Sarajevo” za navodno pružene usluge BHANSA-e.

Braniteljica Vasvija Vidović je upitala vještaka da li je tačno da u nalazu od 10. septembra 2020. navodi da je Pudar skriptor većeg broja dokumenata u odnosu na nalaz koji je sačinio nešto ranije, na šta je vještak Rašidović kazao da na to pitanje ne može odgovoriti napamet i da ostaje pri svom zadnjem nalazu.

Ispitivanje

Tokom unakrsnog ispitivanja, pojasnio je da pravi razliku između “najvjerovatnije skriptor“ i “jeste skriptor“, jer se u drugom slučaju radi o potpuno utvrđenoj autentičnosti, kao i o utvrđenim individualnim karakteristikama.

On je negirao da je utvrdio ko su potpisnici u rubrici komitent, te kazao da je utvrdio ono što je Pudar potpisao.

Tužilac Dubak je tokom dodatnog ispitivanja dodao da se u naredbi Tužilaštva od 25. augusta 2020. navodi da vještak nije dao mišljenje na pojedine dokumente, te da je od njega traženo da to uradi u dopuni mišljenja.

Nastavak suđenja je 9. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.