PROGNOZNI MODEL

Stručnjak pojasnio: Našoj zemlji ne prijeti katastrofa, očekuje nas ljepše vrijeme

Kod nas je atmosfera nestabilna, ali nema tog intenziteta i količina padavina kao što je to gotovo širom Evrope, kaže Krajinović

Mostar: I u septembru padali rekordi. Avaz

Meliha Smajkic

prije 2 dana

Sve padavine koje se u BiH očekuju u narednom periodu su dobrodošle, da poprave katastrofalnu situaciju sa sušom, kaže nam Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ).

Na svim mjernim stanicama u BiH, od 13. septembra, kao odgovor na padavine su, kaže, blago porasli vodostaji rijeka. Međutim, činjenica je da su svi vodostaji u BiH na svim rijekama, kako navodi, već osam mjeseci zbog suše na veoma niskom nivou.

Kritična situacija zbog poplava

Iako je ciklon "Boris“ zahvatio veći dio Evrope, te je u brojnim zemljama zbog poplava situacija kritična, prema dosadašnjim prognoznim modelima, u BiH velikih rizika nema.

- Kod nas je atmosfera nestabilna, ali nema tog intenziteta i količina padavina kao što je to gotovo širom Evrope, tako da smo ovog puta izbjegli katastrofu, a ovo što sada imamo je, zapravo, popravilo situaciju, jer smo u dugotrajnom razdoblju suše i svaka kap kiše će dobro doći - naglašava Krajinović.

Iako je do kraja mjeseca, kako navodi, zgodno pri ruci imati kišobran, prema posljednjim prognoznim modelima, očekuje nas ljepše vrijeme.

Krajinović: Osam mjeseci suše. Facebook

- U smislu temperature zraka očekujemo porast i vraćamo se na jutarnje temperaturne vrijednosti u Bosni od približno 10 stepeni, a kada je riječ o maksimalnim vrijednostima i do 26 stepeni Celzijusa u BiH. Definitivno, imat ćemo i periode lijepih i sunčanih dana - govori nam Krajinović.

Vrlo zanimljiv mjesec

Podsjeća da je septembar meteorološki vrlo zanimljiv mjesec upravo zbog tih oscilacija u temperaturnim vrijednostima.

Tako je nedjelja bila poprilično svježa s minusima na bh. planinama i uz snježne padavine, a kada je riječ o rekordima, u Mostaru je u septembru mjeren i 41 stepen Celzijusa. Također, u tom gradu je izmjerena i rekordna količina padavina od 127 litara po metru kvadratnom.

- Ono što smo u smislu padavina imali proteklih dana, 20-ak litara po metru kvadratnom, ne predstavlja nikakav problem za našu prirodu - dodaje Krajinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.