MEGAGRAĐEVINA

Denis Lasić za "Avaz" o otvorenju mosta Hercegovina: S ponosom mogu reći da je vrijedilo truda

Slijedi snažan zamah gradnje s ciljem da cijeli Koridor 5C završimo do 2030. godine, kaže direktor JP „Autoceste FBiH“

Lasić: Najvažnije da je sve završeno. Autoceste FBiH

Meliha Smajkic

4.9.2024

Građani BiH će danas, konačno, dobiti novih 11 kilometara autoceste na Koridoru 5C. Tako će svečanom ceremonijom večeras biti označeno puštanje u promet poddionice Počitelj – Zvirovići i najkompleksnijeg objekta u okviru tog projekta, mosta koji je nazvan Hercegovina.

Šest stubova

Otvorenjem poddionice Počitelj – Zvirovići i mosta Hercegovina, ovaj dio BiH direktno će se povezati s graničnim prijelazom Bijača, odnosno Evropskom unijom, a u cijeli projekt koji je bio podijeljen na dva LOT-a utrošen je iznos od 101,3 miliona eura bez PDV-a.

Među značajnim objektima na ovoj poddionici su petlja Čapljina s naplatnim mjestom, tri vijadukta, tunel Hercegovina, kao i interregionalno čvorište, a najvažniji je, zasigurno, kolosalni most koji svojom dužinom od 980 metara i koji se proteže preko šest masivnih stubova, od kojih je najviši gotovo 100 metara, svrstan među najviše u ovom dijelu Evrope.

Uprkos činjenici da su rokovi na završetku radova na oba LOT-a značajno probijeni, više od dvije godine, Denis Lasić, direktor JP „Autoceste FBiH“, kaže nam kako izgradnja ovakvih građevinskih objekata nosi izazove, ali da je najvažnije da je poddionica završena, da su dobivene sve neophodne dozvole i da će građani dobiti 11 kilometara moderne autoceste.

- Most Hercegovina je, zasigurno, jedan od najkompleksnijih objekata na Koridoru 5C, a i sama poddionica je bila zahtjevna i gotovo neizbježno je bilo očekivati određena kašnjenja i probijanje rokova. Ipak, s obzirom na vrijednost cijele poddionice i, pogotovo, mosta Hercegovina, koji će nas direktno povezati s Evropskom unijom, s ponosom mogu reći da je vrijedilo truda - kaže nam Lasić.

Poticaj razvoju

Usto, ističe, novi kilometri autoceste su snažan poticaj razvoju privrede, posebno, turističkog segmenta.

Inače, svečanosti otvorenja prisustvovat će brojne visoke zvanice sa svih nivoa vlasti u BiH, ali i iz Republike Hrvatske te međunarodne zajednice. U okviru ceremonije prisutnima će se, osim Lasića, obratiti federalni premijer Nermin Nikšić, hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Poddionica i most Hercegovina bit će službeno otvoreni presijecanjem vrpce i vatrometom.

Sredstva za projekt

Izgradnja poddionice finansirana je sredstvima osiguranim u okviru Ugovora o zajmu sklopljenim s Evropskom investicijskom bankom (EIB) i bespovratnim sredstvima Evropske unije u okviru Agende za povezivanje putem Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.