KOMENTAR DANA

Slavimo svaki metar

Kada Koridor 5C bude kompletno završen, treba slaviti tri dana, k'o Ivkova slava

Avaz

Nerma Ajnadžić

4.9.2024

Svečano otvorenje grandioznog mosta Hercegovina i cijele poddionice autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići velika je stvar.

Ne zato što će se naši i susjedni političari slikati, presijecati vrpce i busati se u prsa kako su, eto, uspjeli napraviti dio vrlo važnog puta... Mislim, jesu. Hvala im. S dvije i po godine zakašnjenja. Ali, kako se kaže, „poklonu“ se ne gleda u zube.

Ne, golema je to stvar, jer 11 kilometara puta znači bolju povezanost s, prije svega, Hrvatskom i manje muka za građane ove nam jedine domovine. Jer, ko ne voli da mu gu*ica vidi puta, a da to ne podrazumijeva sate i sate za volanom ili pored i iza vozača!? Posebno za naše starije sugrađane kojima takva putovanja prave probleme, one zdravstvene prirode. Olakšat će i trgovinu s ključnim izvoznim tržištima.

Treba svečano otvoriti most Hercegovina, što da ne. Pokazati regionu da napredujemo. Sporo, ali sigurno. Pa nije trotoar ispred Predsjedništva BiH, pa da dumamo je l' sramota svečano otvarati. Ipak je riječ o autoputu.

Nakon 90-ih godina, užasnih razaranja puteva i duša ljudskih, trebamo slaviti svaki metar, a ne kilometar autoputa.

Treba zahvaliti i Evropskoj uniji, kao i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropskoj investicijskoj banci (EIB), koje su ulagale i nastavljaju ulagati u Koridor 5C, ključni infrastrukturni projekt u BiH. A, kada bude kompletno završen, treba slaviti tri dana, k'o Ivkova slava.

Jer će potaći dugoročni ekonomski oporavak, održiva radna mjesta i ekonomsku integraciju u regionu.

Sve u svemu, bit će lakše s ovih 11 novih kilometara autoceste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.