AUTOCESTE FBIH

Potpisan ugovor o grantu EU za nadzor radova na dionici Koridora 5C Putnikovo Brdo - Medakovo

Lasić je nakon potpisivanja ugovora kazao je da se radi o dionici na sjevernom dijelu Koridora 5C

S potpisivanja ugovora - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
N. H.

15.8.2024

Direktor JP "Autoceste" FBiH Denis Lasić potpisao je s direktoricom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl (Naessl) ugovor o grantu Evropske unije u vrijednosti 3,5 miliona eura za nadzor radova na dionici Putnikovo Brdo – Medakovo.

Lasić je nakon potpisivanja ugovora kazao je da se radi o dionici na sjevernom dijelu Koridora 5C, gdje se trenutno radi na izgradnji 50 kilometara ceste, a koja će po završetku u potpunosti pokriti dionicu od Sarajeva do Svilaja.

- Sjeverni dio Koridora bi trebao biti u potpunosti spojen do ljeta ili jeseni 2026. godine. Zahvaljujem se EBRD-u i Evropskoj uniji na ovom grantu, ali i svoj pomoći do sada. Vjerujem da smo pokazali snažan progres na svim dionicama autoputa. U Hercegovini smo u malom zaostatku, ali vjerujem da ćemo sve postaviti na pravo mjesto uz podršku evropskih banaka - kazao je Lasić.

Napomenuo je da će benefiti od izgradnje ovog autoputa biti višestruki.

- Gospodarstva su u zamahu u svim općinama kroz koje Koridor prolazi i sigurno je da će doživjeti još veću ekspanziju kada on bude u funkciji – dodao je Lasić.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide, koji ističe da je Koridor 5C najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u BiH, koji povezuje regije u BiH i vodi ka boljoj povezanosti sa Evropskom unijom, a time potiče bolji ekonomski rast i regionalne integracije.

- Evropska unija je do sada za ovaj projekt ukupno izdvojila 870 miliona eura bespovratnih sredstava. Sve dionice Koridora osiguravat će ne samo brža, već i sigurnija putovanja. Za izgradnju dionice Putnikovo Brdo – Medakovo EU je osigurala 15,5 miliona eura iz Zapadnobalkanskog investicijskog okvira, od čega je 3,5 miliona eura namijenjeno za nadzor nad izvršenjem radova na ovoj dionici – izjavio je Babajide.

Dodao je da finansijska potpora EU i evropskih banaka naglašava njihovu predanost ubrzanju završetka radova na Koridoru 5C.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.