MOSTAR

Godišnjica zločina u Raštanima: Dženi ubijeni roditelji i tri sestre, Zehri brat izdahnuo na rukama

Među ubijenim civilima bilo i troje djece uzrasta od devet do 13 godina

Sa obilježavanja. Avaz

Meliha Smajkic

24.8.2024

U mostarskom prigradskom naselju Raštani danas je obilježena 31.godišnjica zločina nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici HVO-a. U znak sjećanja na preko 30 Bošnjaka koji su stradali tokom napada HVO-a na Raštane tog 24.avgusta 1993.godine, pored spomen-obilježja u dvorištu mjesne džamije je položeno cvijeće i proučena Fatiha, a mještani su spustili i ljiljane u Neretvu na mjestu gdje je izvršen prelaz preko rijeke prilikom njihovog protjerivanja iz tog naselja.

Tog dana Džena Beglerović Mujić je ostala bez gotovo cijele svoje porodice. Ubijeni su njeni roditelji Uzeir i Ćera i tri sestre, Fadila, Edina i Šaćira koja je imala samo 12 godina. U njihovoj porodičnoj kući je tada ubijeno i sedam pripadnika Armije R BiH.

I više od tri decenije poslije, Džena se teško nosi sa svojim emocijama.

- To se ne može zaboraviti, otrgnuti pa baciti. Sve je otišlo s njima i teško mi je bilo nastaviti svoj život bez njih, ali , evo, korak po korak, riječ po riječ...Danas sam tu i ponosna sam na to kakve sam roditelje i sestre imala - teško je govorila ona.

Zehra Žuškić Pinjić je imala 17 godina kada se dogodio napad na Raštane.

- Stradali su mi otac i brat. Brat mi je izdahnuo na rukama. Stradao je od granate dok se vraćao s linije kada su Raštani već gorjeli... Morala sam ga sahraniti u tom uslovima. Oca su strijeljali uz jedno drvo...Imaju i svjedoci, zarobljeni Bošnjaci koji su kopali rovove na linijama..Te slike se ne mogu izbrisati -ispričala je Zehra.

Adnin Hasić, član Upravnog odbora udruženja civilnih žrtava rata Grada Mostara podsjetio je na to da je tokom napada HVO-a na Raštane ubijeno devet civila.

- Na današnji dan, nakon napada i zauzimanja Raštana, pripadnici HVO-a su nastavili svoj krvavi pir kada su počinili stravične zločine nad zarovljenim pripadnicima Armije R BiH te devet civila među kojima je bilo i troje djece od devet do 13 godina - rekao je Hasić.

Naveo je da je kultura sjećanja obaveza te da svi trebaju dati svoj doprinos kako bi opominjali i sjećali se nedužnih žrtava, ali i kako se ovakvi zločini ne bi dešavali u budućnosti.

- U Mostaru su počinjeni zločini na Uborku i Sutini, u Raštanima, u Grabovici, zločini nad mostarskim Srbima i niz onih koji su počinjeni neselektivnim granatiranjem. Sve žrtve zaslužuju da im se oda počast i da ih se sjećamo - kazao je on.

Za zločin u Raštanima još niko nije odgovarao.

-Pravosudne insitucije moraju procesuirati sve zločine u BiH i na taj način staviti do znanja svima da ratni zločini ne zastarijevaju. Jer, tek kad zločinci budu adekvatno kažnjeni, žrtve i njihove porodice mogu naći smiraj-poručio je Hasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.