SARAJEVO

Konaković - Ruge: Istaknuta važnost euroatlantskih integracija za BiH s ciljem jačanja stabilnosti

Na sastanku je istaknuta važnost euroatlantskih integracija za BiH s ciljem jačanja stabilnosti, sigurnosti i napretka, kako u BiH, tako i u regiji

Konaković i Ruge. MVP BiH

S. S.

16.8.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas s pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Borisom Rugeom.

Na sastanku je istaknuta važnost euroatlantskih integracija za BiH s ciljem jačanja stabilnosti, sigurnosti i napretka, kako u BiH, tako i u regiji.

Ministar Konaković upoznao je sagovornika s aktuelnom političkom situacijom u BiH, aktivnostima Vijeća ministara te napretkom koji je BiH ostvarila na evropskom putu.

Naglasio je značaj provedbe reformi na putu BiH ka EU i NATO-u, osvrnuvši se na ekonomske prednosti u tom procesu. Istaknuo je da stabilnost i sigurnost u integracijskom procesu omogućavaju nove investicije, jačanje ekonomije i razvoj zemlje. Osvrnuo se i na geopolitičke promjene u Evropi uslijed ruske agresije na Ukrajinu, naglašavajući važnost NATO prisustva u regiji, posebno u Bosni i Hercegovini.

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Ruge je ponovio da NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Dodao je da NATO želi vidjeti nastavak euroatlantskog puta BiH.

Tokom susreta je bilo riječi i o radu Komisije za saradnju s NATO-om BiH, pripremi NATO Partnerskog 360 Simpozija, koji će se održati u Sarajevu od 22. do 24. oktobra ove godine, regionalnim odnosima te intenziviranju promocije aktivnosti u procesu integracije u NATO.

Sastanku je prisustvovao i general Metju Valas (Matthew), komandant NATO štaba u Sarajevu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.