VATRA SE PROŠIRILA

Oglasili se iz Nacionalnog parka Sutjeska: Očekuje nas besana noć, svaka pomoć je dragocjena

Od zore, naši helikopteri zajedno s Oružanim snagama BiH neumorno rade na gašenju požara u parku

Borba s vatrenom stihijom još traje. Nacionalni park Sutjeska

E. Ć.

12.8.2024

U borbi protiv požara koji već danima haraju Nacionalnim parkom Sutjeska, helikopteri Helikopterskog servisa RS i Oružanih snaga BiH neumorno rade od zore, uz podršku vatrogasaca iz nekoliko opština.

Predstavnici Nacionalnog parka Sutjeska upozorili su na tešku situaciju u kojoj se nalaze, ističući da će pred svim ekipama na terenu biti još jedna besana noć.

U saopćenju iz Nacionalnog parka naglašeno je da se svi maksimalno angažuju kako bi požar bio stavljen pod kontrolu.

- Od zore, naši helikopteri zajedno s Oružanim snagama BiH neumorno rade na gašenju požara u parku. Njihov ogroman trud i napori u očuvanju ovog prirodnog blaga zaslužuju naše iskreno poštovanje. 

Zahvaljujući njihovoj predanosti, uspjeli smo lokalizirati požar na obroncima Velike Siljevice, ali, nažalost, vatra se proširila i na kanjon rijeke Sutjeske, gdje se nalaze stoljetna stabla, stara čak do 300 godina - navedeno je u saopćenju.

Također su izrazili posebnu zahvalnost vatrogascima Teritorijalne vatrogasne jedinice Foča i Gacko, kao i Vatrogasnom društvu Ilidža, koje se samoinicijativno uključilo u akciju.

- Zahvaljujemo svim pojedincima koji su se na bilo koji način uključili u borbu s vatrom - bilo da su se prijavili kao volonteri ili su pružali osvježenje i podršku našim hrabrim ljudima na terenu. Još jednom se pokazalo da je svaka pomoć dragocjena - kazali su.

U toku dana, delegacija visokih zvaničnika posjetila je Nacionalni park.

- U popodnevnim satima imali smo priliku ugostiti ministra unutrašnjih poslova RS Sinišu Karana, direktora policije RS Sinišu Kostreševića, te ministra odbrane BiH Zukana Heleza. Iako nas čeka još jedna teška noć, nadamo se da će sutra donijeti bolje vijesti. 

S nestrpljenjem očekujemo dolazak dodatnih letjelica Oružanih snaga BiH i helikoptera iz Srbije za gašenje požara. Hvala svima koji su uz nas u ovoj izazovnoj borbi - poručeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.