NEOPISIVI UVJETI

Predsjednik Vatrogasnog društva Ilidža Nijaz Imamović za "Avaz": Kad kamen počne da od vatre puca, to je strahota

Tropske vreline pojačava i temperatura vatre, pa bi bez pomoći iz zraka borba sa vatrenom stihijom bila nemoguća

S terena - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Alen Bajramovic

12.8.2024


Pripadnici vatrogasnih jedinica iz Foče i sa Ilidže, radnici Nacionalnog parka Sutjeska i pripadnici Civilne zaštite, uz podršku helikoptera Helikopterskog servisa RS i Oružanih snaga BiH uspjeli su presjeći krak požara prema Gornjim Barama i većim dijelom ga staviti pod kontrolu. 

Prema riječima Nijaza Imamovića, predsjednika Vatrogasnog društva Ilidža, čiji su članovi od rano jutros bili na liticama iznad Tjentišta, drugi dio vatrenog prstena u večernjim satima se ponovo rasplamsao.

Emocije prevladale

- Nismo osjetili ni glad, ni umor, dok nije pala noć i dok nismo krenuli nazad. Kod mene su emocije prevladale, jer je moj otac rahmetli bio komandir vatrogasaca na Tjentištu i na ovim prostorima sam odrastao – kaže Imamović za "Avaz“.

Pripadnici Vatrogasne jedinice Ilidža jedini su jutros stigli u pomoć kolegama iz Foče kako bi pomogli u gašenju velikog požara koji je zahvatio Nacionalni park Sutjeska. Zahtjev za pomoć stigla je sinoć oko 19 sati, a saglasnost načelnika Općine Ilidža osigurana za nepunih 15 minuta.

- Vozila ne mogu dalje od Tjentišta jer u pitanju su litice. Čim smo stigli odmah smo helikopterom prebačeni na požarište – kaže Imamović.

Teško pristupačne litice

Gašenje požara odvija se u neopisivim uvjetima, a tropske vreline pojačava i temperatura vatre, pa bi bez pomoći iz zraka borba sa vatrenom stihijom bila nemoguća.

- Preko teško pristupačnih litica, sa kompletnom opremom i 25 litara vode u naprtnjačama na leđima, vatrogasci su gasili požar. A to je kao kap vode u moru. Jedini način je da helikopter najprije baci vodu, jer se dešavalo da na nekim mjestima od previsokih temperatura ne možemo da priđemo. Kad kamen krene da od vatre puca, to je strahota dok leti niz te stijene i litice i ponovo pali sve pred sobom – ističe Imamović.

Kaže da je požarom zahvaćeno srce Nacionalnog parka, pa i stabla drveća koje je stotinama godina slobodno raslo.

- A sada plamte, na nekih 50 metara od zemlje vidimo plamen. Takvih stabala je sigurno bilo više od 50, pa smo helikoptere navodili da bacaju na ta stabla. Od prašume Perućica požar je udaljen oko 2 kilometra, vazdušnom linijom mnogo manje, ali ona nije ugrožena – dodaje Imamović.

U jednom trenutku, sa kolegom iz Foče, sa zemlje je navodio posade helikoptera kako bi pogoci bili efikasniji. Za pilote OS BiH ima samo riječi hvale.

- Piloti Oružanih snaga su toliko bili precizni. Ja sam to rekao pred svima, zaslužuju sve pohvale. Mnogo su bliže prilazili požaru i pogađali u svakom bacanju. Kad sam vidio kako rade bez greške i ja sam osjetio veći moral. Sutra dolazi i drugi helikopter OS BiH. Nakon gašenja iz zraka sigurno će se kompletno požarište morati preći pješice, kako bi se ugasila tinjajuća žarišta, stabla i panjevi drveća koji se obrušavaju i ponovo izazivaju požare – kaže predsjednik Vatrogasnog društva Ilidža Nijaz Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.