PRVA TRANSPLANTACIJA SRCA

Veliki ljudi: Roditelji poginulog mladića Rijada Heldovca donirali njegove organe

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim ljekara KCU Sarajevo, na čelu sa Nerminom Granovom

Poginuli Rijad Heldovac. Facebook

Z. K.

6.8.2024

Dženaza tragično preminulom Rijadu Heldovcu iz Zavidovića bit će klanjana danas u u 17.15 sati ispred gradske džamije u Zavidovićima, a obavit će se na mezarju u Žišcima. On je preminuo prije dva dana od posljedica povreda u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u četvrtak u Zavidovićima.

Ogromna bol

Iza Rijada su ostali otac Vahidin i majka Mersiha te brat i sestra. Njegova velikodušna porodica je i pored svoje ogromne boli odlučila Rijadovim organima spasiti živote drugim osobama. Donirali su njegovo srce i oba bubrega.

- Zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa, urađena je multiorganska eksplantacija. Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova uposlenika KCU Sarajevo i uposlenika Kantonalne bolnice Zenica, na čelu sa koordinatorom za transplantaciju Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatora Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protiče uredno - ističu iz KBZ-a.

Transplantaciju srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, uradio je tim ljekara KCU Sarajevo, na čelu sa Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju KCUS-a, pod vodstvom Osmana Hadžiosmanovića.

Zahvalnost porodici 

- Menadžment Kantonalne bolnice Zenica izražava poštovanje i zahvalnost porodici donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života, kao i zahvalnost medicinskom timu uposlenika Kantonalne bolnice Zenica i UKCS-a, koji je, na profesionalan način i u skladu sa načelima medicinske etike, sa uspjehom učestvovao u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa - istakli su.

Zahvalnost na podršci uputili su i MUP-u ZDK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.