HERCEGOVINA

Grad s dušom, u kojem svaka fuga na kamenu priča svoju priču: Počitelj država mora uzeti pod svoje okrilje

Ured EU u BiH svojim projektima ukazuje na hitnu obnovu i očuvanje bh. grada

Počitelj  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+23
Meliha Smajkic

25.7.2024

Počitelj, srednjovjekovni gradić jedinstvene ljepote na jugu Bosne i Hercegovine godinama je samo usputna turistička destinacija. Uprkos njegovom historijskom, ahitektonskom i graditeljskom nasljeđu i činjenici da je njegova gradska jezgra u cijelosti nacionalni spomenik BiH, ne postoji nikakav plan upravljanja tim područjem.

Gotovo svi kulturno-historijski spomenici su u takvom stanju da zahtijevaju hitnu obnovu i restauraciju, kao i konzervaciju, od Gavran-kapetanove i Sahat-kule do Medrese, koja je najugroženiji objekt u Počitelju.

Gavran-kapetanova kula. E. Tihak / Avaz

Za apele i vapaje umjetnika, turističkih radnika i samih mještana Počitelja, koje su godinama upućivali za spas ovog bisera među starim gradovima u BiH, nadležni nisu imali sluha. Stoga, u Počitelju pozdravljaju inicijativu i napore koje je počeo poduzimati Ured Evropske unije u BiH, predvođen ambasadorom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler), a s ciljem ukazivanja na hitnu potrebu obnove i očuvanja kulturno-historijskog nasljeđa u Počitelju.

Nedavni koncert vrhunskih umjetnika Amire Medunjanin, Mustafe Šantića i Nermina Čerkeza na Pašinoj tabiji, koja je među rijetkim objektima nakon obnove ostala u prilično dobrom stanju, bio je spektakularni događaj koji je Jadranku Dizdar, predsjednicu Turističkog društva Počitelj, vratio u vremena kada su njen gradić pohodili brojni umjetnici svih profila i kada su se u Počitelju priređivali takvi događaji koje je pohodila rijeka posjetilaca.

Kolonija i Sahat kula. E. Tihak / Avaz

- Takvi događaji, definitivno, mogu ponovo označiti Počitelj kao mjesto koje se posjećuje i zbog kulturnih manifestacija - kaže nam Dizdar.

Ona je svojevrsni glas Počiteljaca u borbi za spas vrijednog nasljeđa, a ne krije ni razočarenje činjenicom da godinama o tom pitanju nema gotovo nikakvog napretka.

- Ne može ga ni biti sve dok se ne riješe ključne stvari, koje apsolutno nisu povezane s nečim što je lokalnog karaktera. U ovu priči se moraju država i nadležne institucije uključiti, kako bismo Počitelj podigli na viši nivo, počevši od infrastrukture do smještajnih kapaciteta, ali i brojnih drugih stvari – kazala je Dizdar.

Dizdar: Viši nivo. E. Tihak / Avaz

Među projektima koje je Ured EU pokrenuo jeste postavljanje ulične rasvjete.

- Naše Turističko društvo pokušavalo je riješiti taj problem, ali, očito, nismo imali dovoljno snage ili oni koji su to trebali uraditi nisu imali volje. Nadam se da će to Evropska unija završiti, jer to će biti prvi pomak u cijeloj priči, da ovaj grad bude osvijetljen, prije svega - navodi Dizdar.

Muhamed Alagić, Počiteljac, radnik ugostiteljskog objekta „Stari grad“, procjenjuje da je koncert na Pašinoj tabiji najpozitivnija priča u posljednjih 10 godina.

- U Počitelju imamo i Umjetničku koloniju u kojoj se održavaju sazivi, manfestacije i slično, ali to je, rekao bih, više privatne prirode, ne utječe mnogo na razvoj mjesta niti dopire do ljudi. Koncert koji je organizirala EU pokazao je da bi takve vrste projekata, pogotovo na Pašinoj tabiji, ovo mjesto učinili primamljivijim i izazovnijim i da bi ljudi znatno više dolazili i posjećivali Počitelj. Počitelj možda nema neku ponudu, ali ima dušu, svaka fuga na kamenu priča svoju priču - govori nam on.

Omer Šoljić s porodicom. E. Tihak / Avaz

Naglašava kako bi svi ovo mjesto trebali cijeniti, počevši od samih mještana.

- Ima nas nekolicina individualaca koji se trudimo da pokrenemo neke stvari. S jedne strane, imamo podršku od EU, samog gospodina Satlera, o pitanju razvoja ovog mjesta i imamo planove, ali isto tako, postoje opstrukcije određenih klanova. Međutim, mnogo toga bi se dalo uraditi ovdje, što bi privuklo još više turista, posjetilaca i što bi ekonomski osnažilo mještane – kazao je Alagić.

Omer Šoljić iz Sarajeva s porodicom je posjetio Počitelj jer je htio da njegova djeca vide taj prelijepi grad.

- Počitelj je priča za sebe kroz cijelu svoju historiju. Definitivno privlači pažnju, a zbog svog značaja mi ga moramo sačuvati – rekao nam je.

Očaran Počiteljem bio je i Mikele iz Italije koji je sa svojom djevojkom posjetio BiH. Kako nam je rekao, Počitelj je izuzetno lijep grad, a posebno ga je dojmila, kako je naveo, nevjerovatna arhitektura.

Alagić: Imamo podršku EU. E. Tihak / Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.