KRALJICA POPULIZMA

Benjamina Karić nije ispunila obećanje: Slagala da će uplatiti 50.000 KM za Gazu!

Narodu Gaze za utjehu ostaju riječi podrške i ljubavi gradonačelnice Karić

Karić na protestima za Palestinu u Sarajevu: Riječi bez djela. Facebook

Danijal Hadzovic

18.7.2024

- Sarajevo kao grad koji je bio grad pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Sarajevo pusti suzu, Gaza jeca. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu. Sarajevo je za mir i za sve nedužne žrtve na ovom svijetu – poručivala je gradonačelnica Benjamina Karić na skupu za Gazu održanom krajem oktobra prošle godine nakon što je Izrael započeo s brutalnim razaranjem ovog palestinskog područja koje je već bilo opsjednuto sa svih strana.

Gradonačelnica Karić bit će prisutna i na većini sljedećih skupova za Gazu na kojima će slati emotivne poruke pune boli i podrške građanima Gaze. Dana 10. jula Karić je bila jedna i od govornica na konferenciji i genocida na kojoj je govorila o zločinima u Gazi.

Sentiment građana

Građani Sarajeva koji su i sami bili žrtve četvorogodišnje torture i zvjerske opsade krajnje su emotivni i osjetljivi na stradanje Palestinaca i naroda Gaze, a Benjaminu Karić mnogi su optuživali da ona zapravo koristi taj sentiment kako bi, u skladu sa svojim političkim djelovanjem, na saosjećanju s palestinskim narodom kupila dodatne političke poene i simpatije građana.

Naravno, Karić je takve optužbe mogla opovrgnuti konkretnim djelima i konkretnom pomoći koju bi pružila Gazi, no čini se da riječi ponovo ne prate djela.

Naime, krajem prošle godine predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, i gradski vijećnik Vedad Deljković, uputili su inicijativu da gradonačelnica pri predlaganju budžeta Grada Sarajeva za 2024. planira sredstva u iznosu od 50.000 KM za pomoć građanima Gaze. Naime, ne treba spominjati da je riječ o minimalnim i krajnjem simboličnim sredstvima koja su tek trebala poslati poruku da Sarajevo saosjeća s narodom Gaze. 

Tim povodom u ponedjeljak poslali smo upit predsjedavajućem Ademoviću, kao i uredu gradonačelnice Karić, šta je bilo s navedenim sredstvima, tj. da li su ona ikad plasirana.

- Inicijativa koju sam uputio gradonačelnici Grada Sarajeva putem Gradskog vijeća, a koja je i postala inicijativom Gradskog vijeća, je proslijeđena gradonačelnici Grada Sarajeva na nadležno postupanje jer je gradonačelnica nadležna za izvršavanje budžeta Grada Sarajeva. S tim u vezi, ovaj Vaš medijski upit će također biti proslijeđen gradonačelnici Grada Sarajeva – kratko je odgovorio Ademović na upit "Avaza".

Nema odgovora

No, odgovor od gradonačelnice Karić nikada do zaključenja ovog broja nije stigao. Prema provjerenim informacijama „Dnevnog avaza“, gradonačelnica navedena sredstva nikada nije ni uplatila za narod Gaze, iako je već sedmi mjesec ove godine na isteku.

Za to vrijeme izraelske snage nastavile su s razaranjem Gaze i pod svoju kontrolu uspjele staviti veći dio njene kategorije.

No, ako ništa, narodu Gaze za utjehu ostaju riječi podrške i ljubavi gradonačelnice Karić. Dobro će doći i njoj u predstojećoj predizbornoj kampanji.

Grižnja savjest

- Ono što nas sve kao građane i mene kao gradonačelnicu čini beskrajno tužnom je situacija i sve ono što se dešava u Gazi. Kao gradonačelnica, moje emocije su podijeljene. 

S jedne strane, želim osigurati sadržaje za sve naše građane i turiste, a sa druge strane osjećam posebnu tugu i nekada grižnju savjesti zašto ne mogu pomoći više, zašto ne mogu nešto uraditi. 

Grad Sarajevo je i za 2024. izdvojio sredstva za pomoć narodu Gaze – govorila je Karić u decembru prilikom tradicionalnog novogodišnjeg druženja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.