ALARMANTNO STANJE

Uz stalnu blokadu Jenina, situacija na Zapadnoj obali se pogoršava

Danas izraelski vojnici koriste buldožere kako bi uništili centar grada

Izraelska vojska drži blokadu Jenina i njegovog izbjegličkog kampa. WAFA

FENA

1.9.2024

Izraelske snage peti dan blokiraju Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali. S racijom na sjeveru koja je u toku, situacija se pogoršava i na jugu ovog palestinskog teritorija, odakle se danas prijavljuje smrtonosni napad na pripadnike okupacijskih sigurnosnih vlasti.

Izraelska vojska drži blokadu Jenina i njegovog izbjegličkog kampa, gdje je od srijede ubila 14 ljudi, javlja palestinska novinska agencija Wafa. Za to vrijeme na Zapadnoj obali ubijena su ukupno 24 Palestinca, objavila je katarska televizija Al Jazeera.

Danas izraelski vojnici koriste buldožere kako bi uništili centar grada, navodi Wafa. Vojska, koja tvrdi da provodi antiterorističke aktivnosti, također je bila aktivna tokom noći na jugu Zapadne obale, gdje je izvršila nekoliko hapšenja.

U sukobima s palestinskim borcima u subotu je ubijen jedan izraelski vojnik, a prema izvjetajima izraelskih medija palestinski napadači danas su pucali na jedno vozilo na jugu Zapadne obale i ubili još tri pripadnika snaga sigurnosti, navodno policajaca.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir već je obišao mjesto napada.

U sjeni onoga što se događa na Zapadnoj obali nastavljaju se i izraelski napadi na Gazu, prenosi STA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.