"AVAZ" NA LICU MJESTA

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić: Djecu ne treba odgajati u mržnji i osveti

Molila sam ambasadore u Njujorku da se mladi u cijelom svijetu educiraju o ovom genocidu, kazala je

Munira Subašić. Avaz

Reporteri "Dnevnog avaza"

10.7.2024

Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić obratila se povodom sutrašnjeg obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici i poslala poruku ljudima u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

- Ova konferencija govori da se ne smije zaboraviti, da se ne smije ponoviti. Znači mi majke i nane smo prenijele istinu našim unučadima i nadamo se da će naša djeca nastaviti da to rade i bore se za istinu i pravdu. Ovo što se nama desilo 1995. godine se ne može i ne smije zaboraviti, ali isto tako moramo poslati poruku ljubavi, mira, tolerancije i povjerenja - kazala je Subašić.

Ona ističe da djecu ne treba odgajati u mržnji i osveti i da se svi trebaju boriti da istina izađe na vrh te da oni koji su počinili zločine 1995. trebaju da se pokaju i izvinu. 

- Ja sam bila u Njujorku i srela sam se sa ljudima, ambasadorima, koji su bili sponzori rezolucije, znači 17 zemalja koje su bile sponzori. Razgovarala sam sa ambasadorima i molila sam ih da se mladi educiraju te da u svojim zemljama naprave jedan cvijet Srebrenice kao što će biti ispred UN u Njujorku i da uz knjige i obrazovanje uvedu predmet o genocidu, da se to proširi ne samo u Bosni i na Balkanu nego i cijelom svijetu - dodala je Subašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.