PLAN G7

EU razmatra plan korištenja profita dogovorenog imobiliziranom ruskom imovinom na Zapadu

Ministri finansija na svom sastanku u junu razmotrit će potrebu za novim razgovorima nakon samita G7 u Apuliji

Ministri finansija Evropske unije. Reuters

FENA

7.6.2024

Ministri finansija Evropske unije razmotrit će plan G7 za iskorištavanje neočekivanog profita ostvarenog ruskom imovinom, imobiliziranom na Zapadu nakon ruske invazije na Ukrajinu, nakon samita G7 tokom ove godine, saopćio je predsjedavajući ministara finsnsija.

Pomoć Ukrajini

Pashal Donohoe, koji predsjedava sastancima ministara finansija eurozone, izjavio je nakon video-telekonferencije ministara EU da postoji nepokolebljiva podrška da se pomogne Ukrajini da ispuni svoje potrebe za finansiranjem.

- Rasprava među ministrima pokazala je uvažavanje konstruktivnog angažmana s partnerima G7 u tom pogledu i punu podršku njegovom nastavku – navodi Donohoe u saopćenju za javnost nakon telekonferencije.

- Ministri finansija na svom sastanku u junu razmotrit će potrebu za novim razgovorima nakon samita G7 u Apuliji - dodao je.

Nakon invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine, zapadne zemlje su imobilizirale oko 300 milijardi dolara sredstava ruske Centralne banke, koja ostvaruje godišnji profit od 2,5-3,5 milijardi eura godišnje.

Iako bi oduzimanje kapitala imovine bilo pravno rizično, evropske vlade saglasne su da je korištenje profita ostvarenog zamrznutim kapitalom u redu jer profit zakonski ne pripada Moskvi.

Evropska unija

Evropska unija, u kojoj se drži najveći dio imovine, pristala je staviti godišnji profit u poseban fond koji bi plaćao oružje za Ukrajinu i obnovu zemlje.

Unutar G7 - koji se sastoji od Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Britanije, Francuske, Njemačke i Italije - Washington se, međutim, zalaže za korištenje profita za pružanje ogromnog zajma Ukrajini sada, kada je novac najpotrebniji, umjesto da se namiri za nekoliko milijardi eura godišnje tokom dužeg perioda.

Prema planu G7, koji će EU razmotriti nakon sastanka G7 u Italiji od 13. do 15. juna, profit od zamrznute imovine služio bi kamati i mogao bi vratiti kapital zajma koji su Ukrajini dale ili Sjedinjene Države, ili SAD i drugih zemalja G7, ili od strane EU iz svog budžeta.

O kamatama, dospijeću i veličini kredita još se razgovara. Američka ministrica finansija Janet Yellen kazala je da bi zajam mogao iznositi 50 milijardi dolara.

Da bi izdala takav zajam - bilo bilateralno od jedne ili svih vlada G7 ili EU - Ukrajini, ili prikupljanjem novca na tržištu i korištenjem posrednika za isplate poput Svjetske banke - EU bi morala dati garancije davaocu kredita da će profit od imovine biti stavljen na raspolaganje za njihovo servisiranje, navodi se u dokumentu za diskusiju za ministre EU.

EU bi također morala da promjeni svoj režim sankcija Rusiji u pogledu zamrznute imovine kako bi se otklonila potreba za jednoglasnom obnovom sankcija u tom pogledu svakih šest mjeseci, kao i sada, kako bi se otklonila neizvjesnost, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.