PRAVOSUDNI SISTEM

Murtezić: Od novog Nacrta zakona o VSTV-u ne treba očekivati čuda

Bez obzira na to što sada imamo problem kašnjenja, ne treba donositi nikakva ishitrena rješenja

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja Federacije. Federalna

N. Aj.

2.6.2024

O pravosuđu, problemima i potencijalnim rješenjima u Dnevniku 2 Federalne televizije govorio je Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja Federacije.

Upitan da prokomentira kašnjenje u primjeni Izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, što je podrazumijevalo i formiranje Odjela za integritet, Murtezić ističe da je u pitanju bio veliki posao u kratkom periodu, ali da se problem nastao zbog kašnjenja ne smije minimizirati jer može dovesti do blokade rade pravosuđa.

- Moglo se uraditi više, ali su rokovi bili kratki i previše se očekivalo u kratkom periodu. Bez obzira na to što sada imamo problem kašnjenja, ne treba donositi nikakva ishitrena rješenja, jer rad Odjela za integritet je izuzetno važan, osjetljiv i zato kadrovski i na svaki drugi način to moraju biti najbolja rješenja - rekao je Murtezić.

Smatra kako iza kašnjenja formiranja odjela koji bi se trebao baviti provjerom imovine i sukoba interesa ne stoji strah da bi on nekome mogao smetati. Ne treba upirati prstom ni u koga, u najgorem slučaju je bilo nekog nehata, ali namjere sigurno nije – ocjenjuje Murtezić.

Osvrnuo se i na Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću na kome je radila radna grupa Ministarstva pravde BiH, a koji je objavila Venecijanska komisija. Kaže kako se radi o sveobuhvatom nacrtu.

- Po kvantitetu, naprimjer, osnovni tekst Zakona o VSTV-u koji je donesen prije dvadesetak godina je imao manje od 100 članova. Ovaj zakon ima 220. Urađen je ogroman posao i taj materijal s objašnjenjima je na 200 stranica. O kvantitetu će se raspavljati, vjerojatno mjesecima. I treba da se raspavlja. Mislim da je sada dobro da imamo dokument u kome je sadržano sve o čemu se diskutovalo posljednjih godina, sve što smo konstatovali da je predstavljalo određeni problem - od načina izbora članova Vijeća do načina odlučivanja, reprezentativnosti, određenih nejasnoća u disciplinskim postupcima itd. - istakao je Murtezić. 

Međutim, suštinski, ne treba očekivati čuda - ni od Odjela za integritet ni od ovog novog zakona, poručuje Murtezić.

- To će se opet na kraju vratiti na nas koji to primjenjujemo - naglasio je.

Za daljnju procesuru u donošenju novog zakona o VSTV-u kaže da je neizvjesna - i ako nastane neki zastoj u donošenju, vjerojatno to neće biti stručna već politička pitanja, smatra on.

Osvrnuo se i na povjerenje u pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini, koje je, kako kaže - na niskom nivou. Za to ima i objektivnih razloga, ali i problema u komunikaciji, te percepcije u javnosti da bi većinu nepravdi - što političkih, što socijalnih - trebalo ispraviti pravosuđe, a ono dolazi tek na kraju.

- Mada ne volim da se pozivam na statistiku, ona pokazuje da ima to određenje pomaka - i po obimu i po značaju onih koji su procesirani. Mislim da se tu ide naprijed - zaključio je Murtezić.

Ovdje možete pogledati gostovanje Murtezića na Federalnoj televiziji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.