POTPISAN SPORAZUM

HDZ BiH dobija konkurenciju: HDZ 1990 i HNP izlaze zajedno na izbore

Ovim dvjema strankama podršku na lokalnim izborima najavilo je još nekoliko manjih opozicionih stranaka u BiH

Potpisan sporazum. hnp.ba

S. S.

31.5.2024

Stranke sa hrvatskih predznakom HDZ 1990 i HNP izaći će zajedno na lokalne izbore u većini općina, rečeno je u petak u Tomislavgradu.

Tako će te dvije stranke biti konkurencija vladajućem HDZ-u BiH.

Prvi sporazum o saradnji potpisan je za Tomislavgrad, gdje će dvije stranke podržati dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Buntića kao zajedničkog kandidata na lokalnim izborima, koji će se ove godine održati 6. oktobra, te će dvije stranke imati jednu listu za Gradsko vijeće.

Lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović rekao je da je sporazum u Tomislavgradu potvrda odlične saradnje ovih dviju stranaka koje čine i okosnicu vlasti u Livanjskom kantonu sa sjedištem u Tomislavgradu.

- HDZ 1990 i Hrvatski nacionalni pomak su strateški partneri koji planiraju graditi dugoročne odnose - rekao je Cvitanović.

Nakon potpisivanja sporazuma saopćeno je kako ove dvije stranke pokazuju da je moguće napraviti funkcionalnu vlast ukantonu bez HDZ-a BiH. Ove stranke sljedeće sedmice planiraju potpisati sporazum o zajedničkom nastupu u Livnu, gdje će zajednički kandidat za gradonačelnika biti Mate Vukadin, te nizu drugih općina širom Bosne i Hercegovine.

Ovim dvjema strankama podršku na lokalnim izborima najavilo je još nekoliko manjih opozicionih stranaka u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.