VELIKA POSJEĆENOST

"Avaz" na licu mjesta: Održan mevlud na Vrelu Bune

Na ovakvim mjestima vjernici nalaze odgovore šta je smisao ljudskog postojanja, rekao je efendija Dedović

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Sa lica mjesta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8
Meliha Smajkic

13.5.2023

Od ranih jutarnjih sati u Blagaj kod Mostara slijeva se rijeka ljudi iz svih krajeva BiH kako bi prisustvovali jednoj od najvećih vjerskih manifestacija u našoj zemlji mevludu na Vrelu Bune.

Ni kišno vrijeme ih nije spriječilo u tome da pohode mjesto duhovne okrjepe, Dervišku tekiju, najveće dovište u BiH, nakon Ajvatovice, a gdje se, stoljećima, svake druge subote u maju održavaju mevlud i zikr.

Inače, danas se u kompleksu Blagajske tekije održava centralna manifestacija s početkom u 11 sati, a program „Dana mevluda i zikra“ počeo je 27.aprila.

Uz Mostarsko muftijstvo organizatori manifestacije su Tarikatski centar BiH, Medžlis IZ-e Mostar, Karađoz-begova medresa i B.Z.K. „Preporod“ Mostar. 

Kako javlja naš reporter s lica mjesta, po prvi put zbog kiše mevlud se održava u unutrašnjosti Tekije.

Kiša se sručila uoči samog programa. 

Shodno višestoljetnoj tradiciji, mevlud na bosanskom i turskom jeziku i uobičajeni zikr koji je prevodio šejh Ćazim Hadžimejlić, predsjednik Tarikatskog centra u našoj zemlji proučili su derviši bosanskohercegovačkih tekija i mostarski imami.

U izrazima dobrodošlice mostarski muftija Salem ef. Dedović kazao je kako ovakvi skupovi jačaju nacionalno i vjersko zajedništvo bošnjačkog naroda na koje vjernici dolaze izražavajući ljubav prema Bogu i podršku svojim sunarodnjacima u Hercegovini.

- Na ovakvim mjestima vjernici nalaze odgovore šta je smisao ljudskog postojanja. Ovdje čitamo iznova lekcije koje trebamo ponavljati, kakav nam je pozicija i kakvo je stanje našeg bošnjačkog naroda i bosanskohercegovačkog društva - kazao je muftija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.