DIREKTAN PRIJENOS

Srđan Vuletić: U ratu sam bio u vojnoj bolnici, drugi dan sam pomagao u operacionoj sali

U ovom tekstu, u direktnom prijenosu pratite najzanimljivije izjave iz intervjua

Srđan Vuletić za Avaz TV. Avaz TV

E. Ć.

22.8.2024

U novom intervjuu na Avaz TV gostovao je Srđan Vuletić, bh. reditelj.

Sutra se spušta zavjesa na 30. jubilarno izdanje Sarajevo Film Festivala. Vuletićev film "Gym" je premijerno prikazan upravo na SFF-u. 

U ovom tekstu, u direktnom prijenosu pratite najzanimljivije izjave iz intervjua. 

1' - Nažalost, noć u kojoj sam ja imao premijeru na SFF- brutalno je ubijena žena ovdje u Sarajevu. Ne smije nam to postati normalno. Društvo naše se zaista brutaliziralo. 

2' - Mislim da je suština ovdje probati promijeniti društvo u cjelini.

4' - Očigledno smo država u potrebi za rješenjima. Mislim da smo došli do neke tačke gdje se rješenja možda trebaju tražiti u nekom širem frontu, da se prestane gledati ko je pozicija, a ko opozicija.

7' - Nedavno je jedan muškarac spriječen intervencijm građana da počini zločin. Moguće je reagirati na vrijeme. Ako ne napraviš ništa, naravno da će neko voziti 150 na sat kroz grad, ako nema kazne. 

8' - Moj film je koštao svega 400.000 eura. Kao zabava u Kanu. A i to je namaknuto iz izvora uglavnom iz vana. 

10' - U svim državama regiona najnormalnije funkcioniraju filmski centri. 

12' - Zašto se samo na filmove i serije stavlja taj filter, ne donosi profit, pa ćemo ga ukinuti? Pa zašto onda ne ukinemo i osnovne škole, operu...

15' - Stalno se targetiraju najveća imena bh. kinematografije. 

16' - Snimio sam 8. mart u pandemiji koronavirusa. Mi smo luđi bili u koroni nego u ratu. 

19' - Film "Put na mjesec" je nastao 1998. godine. Na tom filmu mi se pokazala moć Sarajevo film festivala. 

21' - Kemal Čebo i Haris Sijarić su završili u filmu "Ljeto u zlatnoj dolini" jer su rekli profesorici da idu na audiciju samo da izbjegnu kontrolni rad. Nema dana da me neko ne pita kada će "Ljeto u zlatnoj dolini 2". 

23' - Saša Petrović je jedino u filmu "Teško je biti fin" imao glavnu ulogu. To ti govori da glumci koji su odlični, vrhunski, ne mogu doći do izražaja jer se malo filmova snima. 

27' - Razlika između Beograda i Sarajeva. U Beogradu kada pitaš kakva je predstava "kaže ma odlična brate, sve super", iako je nije ni gledao. Kod nas kada pitaš kakva je neka predstava kažu ti "ma katastrofa, odron, ništa ne valja". To je ta razlika. 

29' - Moj otac je bio hirurg u JNA. I ja sam u kući znao koliko je malo medicinskog osoblja ostalo u Sarajevu. U ranoj fazi rata, mi smo bili volonteri koji smo opsluživali cijelu bolnicu. To su sve djeca doktora. 

31' - U ratu je duh solidarnosti stvarno postojao. To nemamo više. 

Intervju sa Srđanom Vuletićem možete slušati i na streaming platformama: Spotify, Apple Podcast, Deezer, Soundcloud i Patreon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.