VRHOVNI SUD FBIH

Razmatrane žalbe na presudu Suda u Tuzli: Tužilac traži veću kaznu za ubicu Damira Mehića Bibija

Odbrane petorice optuženih zatražile da se ukine prvostepena presuda

Privođenje Bibija u Tužilaštvo TK. Avaz

22.8.2024

Federalni tužilac Dragan Stupar jučer je na sjednici u Vrhovnom sudu Federacije BiH istakao da tužilac Tuzlanskog kantona traži da se Damiru Mehiću Bibiju izrekne kazna u dužem trajanju, a da se žalbe odbrane na presudu Kantonalnog suda Tuzla odbiju kao neosnovane.

Opasno oružje

Prvostepenom presudom je Damir Mehić Bibi osuđen na 17 godina i pet mjeseci za učestvovanje u grupi koja je počinila krivična djela, a prilikom kojom je u pucnjavi 2013. godine ubijen Emir Džinić, a stavlja im se na teret i pokušaj ubistva Naila Hodžića. Amir Lisičić je osuđen na 16 i po godina. Amir Mehić koji je osuđen na 11 godina i šest mjeseci, Denis Rahmanović koji je dobio godinu zatvora i Mersed Mehanović, osuđen na šest mjeseci zatvora, brane se sa slobode. Bibi i Lisičić jučer su dovedeni iz KPZ-a Tuzla, odnosno Orašje.

Odvođenje Lisičića iz Vrhovnog suda FBiH. B. Cerić / Avaz

Tužilac Stupar istakao da je sredstvo izvršenja bio hekler, oružje koje je izuzetno opasno. Istakao je da su djelovali kao pripadnici grupe i da su svjedoci potvrdili da su pucali Damir Mehić, Amir Lisičić i Amir Mehić.

Damir Mehić jučer doveden pod jakim obezbjeđenjem. Avaz

Branioci optuženih su zatražili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje. Advokati Mirna Avdibegović i Rifat Konjić istakli su da su optuženi kao zaštitari agencije „Flek“, po nalogu izašli na intervenciju. Branioci su istakli da je Džinića usmrtio rikošet, te da taj koji je pucao u beton nije imao namjeru ubiti.

Dva metka

Avdibegović je istakla da su osuđeni nevini ljudi – Mehanović koji nije bio na licu mjesta, te Rahmanović koji nije pucao, a zadobio je povrede opasne po život.

Damir Mehić Bibi kazao je da je presuda sramna i da su svjedoci njemu u ruke stavili hekler. Također je kazao da su dva metka iz heklera pogodila Džinića, nanijevši mu lakše povrede.

Vijeće će odluku naknadno dostaviti stranama u postupku.

 Nisam napravio štetu

- Mi nismo grupa kriminalaca, mi smo velika agencija. Ja sam bivši zaposlenik MUP-a čija je ljubav samo sigurnost, briga o ljudima i pravilno postupanje. Moja savjest je čista, nisam nikome napravi štetu ni tada, ni prije, ni poslije – kazao je Amir Mehić, istakavši da je za njih bio šok kada je podignuta optužnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.