MOSTAR

Čović nakon sastanka s Dodikom: Partnerstvo SNSD-a i HDZ-a nema alternativu

Kazao sam da na nivou FBiH želimo imati Vladu do kraja godine, jednako tako kao i vlade kantona, dodao je Čović

Čović: Čini mi se da smo taj nivo našeg partnerstva prenijeti i na sve naše saradnike. M. SMAJKIĆ

Piše: M. Smajkić

19.11.2022

HDZ BiH i SNSD su nezaobilazan faktor u formiranju vlasti u BiH, rečeno je na press-konferenciji održanoj nakon sastanka delegacija ovih stranaka u Mostaru.

- Naše partnerstvo nema alternativu - rekao je Čović.

Usaglasili su, dodao je Čović da njihovo partnerstvo potvrde već 1. decembra na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH i da proces u skladu s kalendarom koji predviđa Izborni zakon ide ubrzanom dinamikom

- Kazao sam da na nivou FBiH želimo imati Vladu do kraja godine, jednako tako kao i vlade kantona. Čini mi se da smo taj nivo našeg partnerstva prenijeti i na sve naše saradnike koji će sutra obnašati zakonodavnu i izvršenu vlast, pa i političku na nižim razinama - naveo je Čović.


Potvrda partnerstva

Naglasio je da su HDZ i SNSD dogovorili potvrdu svog partnerstva na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 1. decembra.

- Da tad izaberemo kolegije i da idemo dalje u proces sukladno kalendaru koji predviđa Izborni zakon jednom ubrzanom dinamikom ka formiranju vlasti. Vladu Federacije želimo imati do kraja godine. U Federaciji BiH već osam godina imamo istu strukturu ministara. To je u najkraćem. Čini mi se da smo taj nivo našeg partnerstva voljni prenijeti na sve naše saradnike koji će obnašati funkcije. Gdje god su HDZ i SNSD, trudit ćemo se da imamo partnerstvo, pa i na nižim nivoima. Posebno između mene i predsjednika Dodika - istakao je Čović.

Konstituirati parlamentarnu većinu

Čović je odgovorio i na pitanje na kojim državnim ministarstvima će insistirati HDZ.

- Nismo danas razgovarali o kadrovskim pitanjima, mi trebamo konstituirati parlamentarne većine, a iza toga ćemo sjesti i složiti dalje aktivnosti jer su rokovi relativno kratki. Do tada ćemo sjesti i dogovoriti ono što je nužno. Tvrdim da naše partnerstvo, kada je u pitanju kadriranje zbog toga neće biti ugroženo. To je posljednje pitanje. Mi želimo vrlo jasno pokazati strateško partnerstvo za četiri godine koje su ispred nas - poručio je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.