REAKCIJE

Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH: Svi koji vode u disoluciju države moraju se sankcionirati

Trebaju nas vezati zajednički interesi, očuvanje mira na prvom mjestu, ekonomija, ali u uvjetima separativne politike svi koji vode na bilo koji način u disoluciju države moraju se na bilo koji način sankcionirati, kaže Gupta

Gupta: Državu vraćaju unazad. Avaz

Piše: A. Bajramović

11.4.2022

Svako ko BiH ne doživljava kao svoju državu ne treba se baviti politikom, kaže prof. dr. Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH. Reagirajući na odluku Velike Britanije da uvede sankcije Dodiku i Cvijanović, ona podsjeća da je BiH teško sačuvala svoj mir.

Sankcije poželjne

- U ovom slučaju, mislim da ovaj dvojac više radi na ličnim i interesima samo određenog naroda. Pogotovo član Predsjedništva bi trebao da radi u korist BiH, jer on predstavlja državu iz reda srpskog naroda. Generalno sam za dogovor i dijalog, ali ako neko ne poštuje dogovor i dijalog i vrijednosti naše države mislim da se takvim osobama prvo mora dati opomena, a onda je i svaka vrsta sankcije poželjna – dodaje profesorica Gupta.

Ona ističe da se u svim situacijama kada izostaju dijalog i uvažavanje, a pogotovo kad se pokušavaju opstruirati procesi u BiH, posebno euroatlantske integracije, osobama koje to čine ne smije dopustiti da državu vraćaju unazad.


Moramo biti u NATO-u

- Moramo državu voditi naprijed. Trebaju nas vezati zajednički interesi, očuvanje mira na prvom mjestu, ekonomija, ali u uvjetima separativne politike svi koji vode na bilo koji način u disoluciju države moraju se na bilo koji način sankcionirati. Ako ovo nije opomena za našu politiku da moramo biti članica NATO-a, onda se niko u ovoj državi više ne treba baviti politikom – ističe prof. dr. Dijana Gupta, predsjednica Atlantskog vijeća u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.