SJEĆANJE NA POBJEDU

Herojski dani: Na Hasinom vrhu kod Bihaća prije 28 godina Armija R BiH je slomila najtežu ofanzivu agresora i Babinih izdajnika

U bespoštednim i presudnim borbama na području od oko hiljadu kvadratnih metara poginula su 102 borca, a ranjeno ih je oko 400

E. T.

12.2.2022

Sa današnjeg obilježavanja slavne  godišnjice - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja godišnjice - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja godišnjice - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja godišnjice - Avaz
Sa današnjeg obilježavanja godišnjice - Avaz
+1

Tradicionalnom manifestacijom sjećanja na "Hasinom vrhu", na Grmuško-srbljanskom platou, ratni komandanti, borci, članovi njihovih porodica, ali i predstavnici vlasti, kao i brojni građani podsjetili su se danas na slamanje najteže ofanzive agresora na Bihaćki okrug, koja je počela 6. februara i trajala sve do marta 1994. godine.

Cilj agresora bio je usmjeren na protjerivanje i uništavanje snaga Petog korpusa, ulazak u kanjon Une, uništavanje Hidroelektrane "Kostela" i presijecanje komunikacije Bihać-Cazin. 

Podršku agresoru dala je i Narodna odbrana tzv. Autonomne pokrajine „Zapadna Bosna“ na čijem čelu se nalazio osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić Babo. Herojskim i nadljudskim naporima jedinica 5. korpusa spriječeno je ostvarivanje ciljeva neprijatelja.

Bio je to jedan od najtežih perioda odbrane života u tadašnjem Bihaćkom okrugu.

U bespoštednim i presudnim borbama na području od oko hiljadu kvadratnih metara poginula su 102 borca, a ranjeno ih je oko 400, što samo po sebi govori o snazi s kojom je agresor krenuo u ofanzivna djelovanja prema slobodnom dijelu tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Upravo to je razlog, zbog čega se i 28 godina poslije, trebala odati počast i iskazati zahvalnost.

Zbog značaja "Hasinog vrha" za odbranu tadašnjeg Bihaćkog okruga i danas je potencirana obaveza izgradnje spomen-obilježja na ovom mjestu. Zajedništvo Krajišnika potvrđeno je i danas na ovoj lokaciji, na koju su došli građani iz svih dijelova USK, države ali i dijaspore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.