FINANSIJSKA BLOKADA USK

Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK: Niko nema pravo ugrožavati egzistenciju ljudi

Dvije najveće partije SDA i NES ne mogu osigurati 16 ruku, a jedna s drugom ne žele

Razim Halkić: Mi imamo situaciju da smo bez skupštinske većine. Avaz

Piše: Al.B.

31.1.2022

Unsko – sanski kanton od sutra je u finansijskoj blokadi, nakon što odluka o privremenom finansiranju nije usvojena ni na današnjoj sjednici Kantonalne skupštine. Bilo kakva finansijska transakcija od sutra neće biti moguća, čime će biti ugrožena i egzistencija za hiljade uposlenih koji plaće primaju iz budžeta.


Sad nas ima 15

- Mi imamo situaciju da smo bez skupštinske većine, jer većinu čini 16 zastupnika SDP-a, A-SDA i dva nezavisna zastupnika, ali jedan od zastupnika SDP-a je već duže vrijeme na liječenju u Turskoj. Sad nas ima 15 i to je blokada sistema. Jednostavno nismo u mogućnosti usvojiti bilo kakve odluke, pa ni odluku o privremenom finansiranju. Danas smo napravili prvi korak, da usvojimo odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja, da bar zdravstvenih sistem deblokiramo – kazao nam je Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK i predsjednik KO SDP-a.

On pojašnjava da dvije najveće partije SDA i NES ne mogu osigurati 16 ruku, a jedna s drugom ne žele. Halkić ističe da su, dok su bili opozicija, poslanici SDP-a podržavali odluke o privremenom finansiranju. On smatra da budžet jeste politički dokument i da poslanici imaju pravo da se o njemu slože ili ne, ali da niko nema pravo da blokira odluku o privremenom finansiranju i time dovede u pitanje egzsitenciju ljudi.


To je paraliza sistema

- Ovaj put opozicija to nije htjela podržati bez jasno definirane većine i doveli smo se u situaciju da smo finansijski blokirani. Od sutra su blokirani obrazovanje, policija, svi ostali budžetski korisnici, njih preko 7.000. To je paraliza sistema. Imamo dvije opcije, da NES pristane biti dio većine bez svog premijera, ili da se dogovore NES i SDA da idu skupa, jer to su dvije najveće partije koje imaju maltene dvotrećinsku većinu – dodaje Halkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.