EKSKLUZIVNO

Milanko Kajganić, novi glavni državni tužilac, za "Avaz": Politika me ne interesuje, došao sam da unaprijedim rad Tužilaštva

Morat ćemo da utvrdimo šta možemo, šta je prioritetno da uradimo kako bismo poboljšali rezultate rada Tužilaštva BiH do kraja godine, kaže Kajganić

Kajganić: Nije me birala politika. Avaz

Piše: Miralem Aščić

21.10.2021

Milanko Kajganić, novi vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, koji je jučer izabran glasovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), dao je ekskluzivnu izjavu za portal "Avaza".

Revidirana strategija

Kajganić je jučer izabran za v.d glavnog tužioca Tužilaštva BiH nakon smjene tužiteljice Gordane Tadić. On je danas, kako nam je i potvrdio, zvanično preuzeo dužnost vršioca dužnosti ove pravosudne institucije i već počeo s radom.

 - Već sutra ću održati sastanak s čelnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Nakon toga ću zajedno sa svojim zamjenicima glavnog tužioca i svim tužiocima, održati zajednički kolegij. Onda ćemo vidjeti šta i kako dalje. Morat ćemo da utvrdimo šta možemo, šta je prioritetno da uradimo kako bismo poboljšali rezultate rada Tužilaštva BiH do kraja godine - kaže Kajganić.

Fokus je, tvrdi na svim temama koje su javnosti široko poznate. 

 - Što se tiče odjela za ratne zločine tu imamo Revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina. Do sada smo preuzeli sve ono što nam je bilo naloženo Strategijom i naročito izvještajima sutkinje Džoane Korner. Što se tiče drugog odjela, organiziranog kriminala i korupcije, znamo da je u fokusu procesuiranje predmeta visoke korupcije. U tom smjeru ćemo isto tako, zajedno s svojim saradnicima održati sastanke s čelnicima policijskih agencija u BiH jer znamo svi da Tužilaštvo nije jedino odgovorno, odnosno da bez podrške policijskih agencija, nema adekvatnih rezultata. Moramo sjesti i vidjeli koji su to gorući problemi i šta poduzeti kako bi ti rezultati bili bolji - kaže Kajganić.

Predsjednik Milorad Novković

Na pitanje kako gleda na izjave da je izabran na čelo Tužilaštva da je nečiji kadar, prijatelj, da ga je doveo u Tužilaštvo Milan Tegeltija, bivši predsjednik VSVT-a kako bi hapsio Bošnajake, a štitio Srbe, Kajganić kaže:

- Tužno mi je kada čujem takve konstantacije. Ja ću na te komentare samo reći da sam u Tužilaštvu BiH izabran za tužioca kada je čelnik VSTV bio gospodin sudija Milorad Novković. Apsolutno ne stoje takve kvalifikacije. Mene politika ne interesije, niti me je politika birala. Ja sam dobio podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća smatrajući da mogu da unaprijedim rad Tužilaštva BiH. Vjerujem da ću tu podršku i opravdati. Što se mene tiče, tu se priča oko tog političkog uticaja,  završava - kaže Kajganić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.