PREMIJER KOSOVA

Kurti objavio fotografije: Provokativno kretanje Vojske Srbije koje ima za cilj podsticanje tenzija

Kada su vidjeli da smo ih uočili, brzo su pobjegli i otišli ​​u unutrašnjost svoje teritorije

Objavljena fotografija. Facebook

S. S.

prije 3 sata 6 minuta

Kosovski premijer Albin Kurti tvrdi da je Srbija provocirala premještanjem svojih trupa na oko 50 metara od granice s Kosovom kod Kamenice.

On je podijelio fotografije na društvenim mrežama, gdje se vidi vojno vozilo, više osoba u vojnim uniformama i fotografiju koordinata.

Kurti to opisuje kao provokativno kretanje Vojske Srbije koje ima za cilj podsticanje tenzija, ali i da su ove vojnike uočile sigurnosne kosovske institucije.

- Kada su vidjeli da smo ih uočili, brzo su pobjegli i otišli ​​u unutrašnjost svoje teritorije - rekao je Kurti.

Kurti poručuje da je njegova vlada imala neviđena ulaganja u izgradnju i unaprjeđenje kapaciteta obavještajnih, sigurnosnih i odbrambenih struktura.

One su, dodaje, spremne da spriječe svaku prijetnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova.

- Sinergija između sigurnosnih i odbrambenih struktura, kao i saradnja sa regionalnim i međunarodnim partnerima i saveznicima, predstavljaju garanciju sigurnosti na Kosovu. Srbija nastavlja da podiže tenzije kroz hibridne akcije, sa ciljem da destabilizuje region, iako se prostor za ove manevre sužava iz dana u dan. Kosovo ostaje nepokolebljivo na svom putu ka euroatlantskim integracijama, sa svojim institucijama budnim 24/7, štiteći zemlju i osiguravajući maksimalno praćenje situacije - istakao je Kurti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.