POSLANICA U SKUPŠTINI

Draginja Vuksanović za "Avaz": Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici predstavlja pečat istini

Čitav crnogorski narod, koji dijeli temeljne građanske, multietničke i evropske vrijednosti, uvijek je bio i biće uz bosanski narod i uvijek će po pitanju genocida u Srebrenici biti uz majke Srebrenice, poručila je Vuksanović

Piše: A. Bajramović

17.6.2021

Vuksanović: Večerašnje glasanje je veliki civilizacijski čin crnogorskog parlamenta. Facebook

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore predstavlja pečat istini, kazala je za "Avaz" poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović.

Ona dodaje da je ovakav ishod glasanja dokaz da većinski dio Crne Gore ima kapaciteta da ide ka Evropi.

- Za nas u SDP-u apsolutno nikada nije bilo dileme oko toga da li je u Srebrenici izvršen genocid ili ne. U Srebrenici je izvršen genocid! Večerašnje glasanje je veliki civilizacijski čin crnogorskog parlamenta. Posebno želim naglasiti da čitav crnogorski narod, koji dijeli građanske, evropske, multietničke vrijednosti, stoji na stavu da je u Srebrenici izvršen genocid. Građanima Bosne i Hercegovine želim da poručim da je čitav crnogorski narod, koji dijeli temeljne građanske, multietničke i evropske vrijednosti, uvijek bio i biće uz bosanski narod, kao naše prijatelje i naše komšije i uvijek će po pitanju genocida u Srebrenici biti uz majke Srebrenice – ističe Vuksanović.

Danas je izglasana i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Nakon izjava u kojima je negirao genocid u Srebrenici, njegovu smjenu predložio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

- Imate dio vladajuće većine, ne sada čitavu, već dio većine, koji i dalje negira da se u Srebrenici dogodio genocid što predstavlja neku vrstu podjela u Crnoj Gori. Međutim, većina građana Crne Gore je stava da je ovo civilizacijsko, a ne dnevnopolitičko pitanje, o čemu sam i ja govorila u parlamentu. Sa dolaskom nove vlasti u Crnoj Gori je došlo do velikih podjela. To je vlast koja je svojom kleronacionalističkom politikom i favorizovanjem jednog naciona dovela do ovih podjela i trebat će još dosta vremena da se pojedinci nauče nekim lekcijama iz istorije, da shvate istinu, ali ovo je pokazatelj da veliki dio Crne Gore krupnim koracima ide ka EU i poštovanju svih građanskih i evropskih vrijednosti – kaže Vuksanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.